Son of a Gun

sonof0

Titel: Son of a Gun
År: 2014
Längd: 108 min
Genre: Drama | Action | Thriller
Regissör: Julius Avery
Skådespelare: Ewan McGregor, Brenton Thwaites, Alicia Vikander, Jacek Koman, Matt Nable

Julius Avery som endast regisserat kortfilmer tidigare gjorde sin långfilmsdebut 2014 med Son of a Gun. Kritiker har mestadels gett den positiva betyg. Berättelsen baseras på en riktig bankrånare kallad ”The Postcard Bandit” (vykortsbanditen, ungefär) och dennes lärling.

sonof1

Unge mannen JR (Brenton Thwaites) får spendera ett par månader i fängelse där han bekantar sig med ökände förbrytaren Brendan Lynch (Ewan McGregor). Lynch erbjuder JR skydd i fängelset i utbyte mot att han hjälper honom och ett par kumpaner att rymma. JR går med på det och lyckas senare kapa en helikopter som han hämtar rymlingarna med. Ett ännu mer kriminellt väntar JR hädanefter, med rån och gisslantagande.

sonof2

Son of a Gun innehåller ganska många klichéer och bjuder inte på mycket nytt under stjärnhimlen. Den är dock relativt välgjord och lyckas vara någorlunda spännande med jämna mellanrum. Alicia Vikander spelar östeuropé och visar som så många andra gånger att hon behärskar accenter väldigt väl. Hennes språktalanger kommer definitivt hjälpa henne att få roller i stora filmer, om inte att hon är en fantastisk skådespelerska med en Oscarsstatyett på hyllan skulle räcka.

sonof3

Även Ewan McGregor gör en stabil prestation som hård fängelsekund. Mitt slutbetyg hade förmodligen landat på en femma om det inte vore för honom och Vikander, men nu känner jag att en sexa passar lagom.

betyg6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s