Ip Man 3

ipman0

Titel: Ip Man 3
År: 2015
Längd: 105 min
Genre: Drama | Action
Regissör: Wilson Yip
Skådespelare: Donnie Yen, Lynn Hung, Jin Zhang, Mike Tyson, Patrick Tam

Wilson Yip har regisserat Donnie Yen i rollen som Ip Man för tredje och sista gången. Donnie Yen som är 52 år i skrivande stund börjar bli gammal, men ser trots allt ut som 35 fortfarande. Att hans motspelare Mike Tyson är ett par år yngre kan man kanske ha svårt att tro.

ip1

Denna tredje installation innehar en tunnare intrig än föregångarna. Ip Man lever med fru och barn utan de stora ekonomiska besvären de fått genomgå tidigare. En skicklig utövare av wing chun söker att etablera en läroanstalt och sedermera utmana Ip Man på duell. En kriminell boxare vill bli av med Ip Man som orsakar trubbel för honom och hans affärer. Parallellt får Ip Mans fru det tragiska beskedet att hon har cancer.

ip1,5

Rollsättningen av Mike Tyson kände jag mig skeptisk till då han inte har någon riktig erfarenhet av att skådespela dessförinnan. Han uppvisar mycket riktigt ett synnerligen amatörmässigt skådespeleri, men tack och lov har han en ganska liten roll med få repliker. Det var ett bra drag av regissören att göra Tysons karaktär någorlunda tystlåten. Den gamle boxarens fajtscen med Donnie Yen är kanske ändå filmens höjdpunkt.

ip2

Även om actionscenerna lyckas vara underhållande och rafflande når de inte fullt upp till samma nivå som scenerna i föregångarna. Actionkoreografen Sammo Hung ersattes av här av Yuen Woo-Ping, som ligger bakom bland andra Crouching Tiger, Hidden Dragon och The Matrix. Han levererar snygg action här också, men den hamnar tyvärr lite i skuggan av Sammo Hungs tidigare actionkoreografi.

ip3

Jag har sett Ip Man och Ip Man 2 ett flertal gånger, och jag kommer säkerligen att se Ip Man 3 igen. Måhända är den sämst i trilogin med sin taniga intrig och saknad av färgstarka karaktärer, men samtidigt bjuder den på härlig action och ett skapligt gripande drama.

betyg6

Ip Man
Ip Man 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s