En underbar jävla jul

jul0

Titel: En underbar jävla jul
År: 2015
Längd: 104 min
Genre: Drama | Komedi
Regissör: Helena Bergström
Skådespelare: Robert Gustafsson, Maria Lundqvist, Helena Bergström, Rakel Warmländer

Sverige är ganska bra på att producera komiska julfilmer. Sällskapsresan, Skenbart och Tomten är far till alla barnen utgör några exempel på fullt dugliga sådana. En underbar jävla jul kan nästan ses som en uppföljare eller halvkopia på sistnämnd film, med tanke på hur lika de är.

jul1

Handlingen kretsar kring ett homosexuellt par som har bjudit släkt och vänner på julfirande. En viss homofobisk pappa (Robert Gustafsson) har dock lite svårt att acceptera sonens livsstil. Det blir en ganska rörig jul för alla inblandade med många konflikter och känslor. Frågan är främst om den homofobiske fadern kommer att förkasta sin son eller försonas med honom.

jul1,6

En underbar jävla jul innehåller inte några direkta överraskningar och är som sagt väldigt lik en viss annan julfilm. Mestadels tack vare Gustafsson och hans komeditalang finns diverse småroliga scener som lyfter filmen. I övrigt håller man god fokus på en röd tråd och spårar inte ut med onödig relationsdramatik bland karaktärerna.

jul2

Vill man skratta till svensk julfilm bör man prioritera Skenbart, även den med Gustafsson i en av huvudrollerna. En underbar jävla jul når inga höga höjder, men den är tillräcklig för att få en sevärd-stämpel av mig.

betyg6

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s