Batman: Assault on Arkham

ass0

Titel: Batman: Assault on Arkham
År: 2014
Längd: 76 min
Genre: Action | Animation | Thriller
Regissörer: Jay Oliva, Ethan Spalding
Röster: Kevin Conroy, Neal McDonough, Hynden Walch, Troy Baker

Det var tänkt av mig att jag bara skulle slötitta på Batman: Assault on Arkham som jag inte hade några förväntningar inför. Eftersom den överraskade mig positivt känner jag att jag måste skriva några rader om filmen här.

ark4

Titeln på filmen skulle lika gärna kunna vara ”Suicide Squad: Assault on Arkham”, eftersom Batman figurerar mer som en bi-karaktär. Fokus ligger på ett gäng mer eller mindre galna skurkar under order av USA:s regering. De har fått i uppdrag att infiltrera det högt säkerhetsskyddade mentalsjukhuset Arkham, där det ska finnas viktig information gömd av snillet som kallas The Riddler. Samtidigt försöker Batman hitta en planterad bomb som hans ärkefiende The Joker ligger bakom.

ark1

Assault on Arkham kan vara den mest vuxenorienterade bland de animerade Batman-filmerna jag sett. Åldersgränsen har märkts med PG-13 i USA, vilket innebär att filmen alltså inte lämpar sig för yngre barn. Det förekommer lite naket, en del sprängda huvuden och ett ”motherfu…”. Kevin Conroy som gett röst åt Batman ideligen sedan början av 90-talet återvänder ännu en gång, till filmens klara fördel.

ark3

Deadshot, Harley Quinn och The Joker är skurkarna som får mest utrymme, och de är även de mest intressanta i samlingen. Mindre förtjusande är Killer Frost och King Shark som känns mer tagna ur Marvels värld, speciellt förstnämnda karaktär som på något sätt kan frysa folk till is med sina bara händer. Jag föredrar de mer realistiska skurkarna utan superkrafter.

ark2

Vi får inte mycket till bakgrundsinformation om karaktärerna. Spontant anser jag inte att sådan behövs här, men en person som har noll koll på karaktärerna och knappt har sett en Batman-film förut kan säkert tycka annorlunda. Främst är filmen riktad till franchisens någorlunda insatta fans. Den kan oavsett fungera som uppvärmning inför Suicide Squad som har premiär augusti 2016.

hhh

Den korta speltiden på 76 minuter hade gärna fått vara längre, kanske sisådär 20 extra minuter innehållande karaktärsfördjupning. Speciellt Harley Quinn är en underhållande karaktär som orsakar gott om dramatik, så mer information om hennes tankar och hennes öde hade inte skadat. I övrigt är filmen snyggt animerad med bra röstskådespeleri. Den bästa animerade Batman-filmen jag sett, eventuellt på delad förstaplats med Mask of the Phantasm. Kanske rentav den bästa Batman-filmen som inte är regisserad av Chris Nolan.

betyg7

 

4 reaktioner på ”Batman: Assault on Arkham

 1. Låter helt klart som att jag ska kolla in den här innan Suicide Squad. Blev småintresserad när jag först hörde om den, men just det du beskriver att den riktar sig till en äldre och skapligt initierad publik låter positivt. Jag tycker generellt att dom tecknade batmanfilmerna håller förvånansvärt, imponerande hög klass klart jämförbara med dom bästa otecknade.

  Mask of Phantasm är min favorit av samtliga batmanfilmer och jag vill slå ett slag för The Dark Knight Returns: part I & II (2012 & 2013), som är en värdig adaption av Frank Millers legendariska, inflytelserika seriealbum. Faktiskt är den snäpet möae å sina ställen än vad jag upplevde seriealbumet och musiken är bland det bästa – om inte *den* bästa, som gjorts till en batmanfilm.

  Ta inte mina ord som sanning utan se själv istället. I bästa fall kanske den dubbelfilmen faller dig i smaken. Ett plus där gentemot Arkham är också att den hinner berätta en del just eftersom den är utdragen i två filmer.

  Var ett alltför långt tag sedan jag besökte din blogg! Ska bli ändring på det, har jag bestämt.

  • Chris Nolans trilogi är på en egen nivå tycker jag. Men många tecknade är klart bättre än 90-talets otecknade filmer, framförallt bättre än Batman Forever och Batman & Robin.

   TDK Returns 1 och 2 har jag sett, de var bra minns jag men jag föredrar nog Mask of the Phantasm och Assault on Arkham.

   Välkommen åter till bloggen. :)

   • Tackar! Ja, älskar Nolans filmer och dom kan jag inte ens jämföra med övriga batmanfilmer tack vare deras egna prägel. Jag har skrivit en hel del om dem på min blogg. Alla länkar finns samlade i min senaste recension av The Dark Knight Rises, men är rätt mycket text. Har ovanan att bli långdragen…

   • Får ta och läsa dina texter senare. Själv brukar jag hålla mig ganska kortfattad, men denna recension blev lite längre än planerat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s