Little Children

lit0

Titel: Little Children
År: 2006
Längd: 136 min
Genre: Drama | Romantik
Regissör: Todd Field
Skådespelare: Kate Winslet, Patrick Wilson, Jackie Earle Hayley, Jennifer Connelly, Noah Emmerich

Efter cirka 13 år som regissör av reklamfilmer med mera återvände Jackie Earle Hayley som skådespelare med en roll i Little Children. Det blev en formidabelt lyckad återkomst som gav honom en Oscarsnominering för bästa biroll.

lit1

Sarah Pierce (Kate Winslet) är en hemmafru som har ett 3-årigt barn tillsammans med en relativt välbärgad man. När Sarah upptäcker att hennes make är porrberoende börjar hennes redan tappade kärleksintresse för honom att brista ännu mer. Hon träffar småbarnspappan Brad Adamson (Patrick Wilson) i lekparken, och de två börjar fatta rykande intresse för varandra, trots att Brad är gift med Katherine (Jennifer Connelly). Samtidigt har den lokale pedofilen Ronnie McGorvey (Hayley) nyligen släppts ut ur fängelset och skapar stark oro bland invånarna i förortsstaden.

lit2

Detta rör sig om ett satiriskt otrohetsdrama med en del roliga humorinslag, framförallt den svarta humorn träffar helt rätt. Det blir viktigt med bra skådespelarinsatser i en film som Little Children, och det får vi levererat också. Både Kate Winslet, som är en av världens absolut bästa skådespelerskor, och Hayley fick varsina välförtjänta Oscarsnomineringar.

lit3

Filmen behandlar flera komplexa teman och har likaså komplexa karaktärer i fokus. Hayley spelar en obehaglig människa som trots allt kan väcka genuin sympati av åskådaren. Det Oscarsnominerade manuset skildrar det hela på lysande vis, frånsett en detalj som jag stör mig på, bestående av ett orimligt korkat agerande av Winslets karaktär vid ett middagsbord som halvt avslöjar hennes otrohetsaffär.

lit4

Little Children är både rolig, känslostark, vågad och tankeväckande. En av 2006 års bästa filmer. Den verkar förövrigt vara en aning bortglömd, så jag rekommenderar den extra starkt!

betyg8

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s