Office Space

off0

Titel: Office Space
År: 1999
Längd: 89 min
Genre: Komedi
Regissör: Mike Judge
Skådespelare: Ron Livingston, Jennifer Aniston, David Herman, Ajay Naidu, Gary Cole, Stephen Root

Jag vet inte om Office Space var inspirationen till Ricky Gervais ikoniska TV-serie The Office, som hade premiär ett par år efter. Det ser ut som att den eventuellt skulle kunna vara det med sin klipska komik i kontorsmiljö.

off1

Datorprogrammeraren Peter Gibbons (Ron Livingston) står inte ut längre med sitt tråkiga jobb och tjatiga chef (Gary Cole). Peter ändrar sin attityd och sitt sätt att vara efter ett besök hos en terapeut, han struntar att gå till jobbet och bryr sig inte om han får sparken. Denna nya attityd gör dock att han befordras till chef. Tillsammans med ett par kollegor bestämmer sig Peter för att lura företaget på pengar genom att gradvis ta ut små cent ur deras kassa. Men planen går snett när alldeles för mycket pengar tas ut på en gång, och de tre kollegorna riskerar fängelse.

off2

Redan filmens öppningsscener visar distinkt på att detta rör sig om en komedi över medelmåttet. Där har man infogat skön humor som är både träffsäker och lite vågad, och så fortsätter den fram till eftertexterna. Ett flertal helt fantastiska scener finns att se, varav några är ackompanjerade av klassisk hiphop-musik.

off3

När mästerliga komediserien Friends hade sina storhetsdagar fick en av dess stjärnor en roll i Office Space. Vilken som är Jennifer Anistons bästa film har jag nu ett tveklöst svar på. Detta är nämligen första gången jag ser filmen och man kan undra hur jag lyckats missa den innan. Stephen Root spelar den roligaste karaktären, som har sociala svårigheter, råkar ur för stora motgångar och är besatt av en viss häftapparat.

off4

Office Space är en ganska liten film med sina 89 spelminuter och för det mesta mindre kända skådespelare. Men även pärlor och guldbitar kan vara små, här har vi en sådan i bildlig mening. En av 90-talets 4-5 bästa komedier, se den gärna om du inte gjort det!

betyg8

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s