Game of Thrones

game0

Varning för spoilers!

Efter att ha sett den första säsongen av Game of Thrones för några år sedan skrev jag en recension av den på bloggen. Den känns ganska utdaterad nu, så här kommer en färskare recension. Många säsonger har passerat sedan dess, här kommer jag inte att fokusera på någon särskild, utan mest på serien hittills i helhet. I skrivande stund har jag just sett femte avsnittet av sjätte säsongen, och även läst samtliga böcker upp till senaste ”A Dance with Dragons”.

game1

Att George R.R. Martin är ett geni kan man gott konstatera efter att ha läst böckerna och sett serien. Manusförfattarna och serieteamet lyckas väldigt väl i att få fram hans vision på vita duken, och vad gäller ren spänning överskrids böckerna av serien rentav. Visst går det att bli besviken på att den hittills utelämnat en del intressanta karaktärer, som Coldhands och Lady Stoneheart, men den utelämnar också ganska långsamma händelseförlopp till förmån för dramatik och spänning.

Efter att Sansa räddats från King’s Landing i böckerna får hon det ganska bra i The Vale, där hon provar fina klänningar och leker med unge Robin. Det är ärligt talat småtråkiga kapitel där, så kanske var det bra att Sansa i serien fick en mer händelserik vistelse hos familjen Bolton. Vad som skett har naturligtvis stor påverkan på Sansa som karaktär och på serien som helhet. Den har tagit allt längre steg ifrån böckerna och är numera inte särskilt baserad på dem. Delvis för att den valt egna vägar och delvis för att den hunnit ikapp och förbi.

game2

Bland det mest intressanta med Game of Thrones är alla mysterier och frågor som ger upphov till teorier om vad som ska inträffa. Den är inte alls som Lost, en serie som skapar mysterier utan svar bara för mysteriernas skull, tills att författarna virrat bort sig själva. Game of Thrones har alltid meningar och svar. Detaljerna finns överallt och man kan tydligt se hur säsongerna hänger ihop i sina utvecklingar och i sina karaktärers ageranden. Frågor som dyker upp tidigt redan i första säsongen kan komma att bli besvarade på fantastiskt vis i den femte eller sjätte, och fler svar på fler frågor kan vi säkert räkna med.

game4

Många av oss undrar säkert om Jon verkligen är utomäktenskaplig son till den hedersamma Eddard Stark, eller om han kan vara son till någon annan av mer kungligt blod. Så lyder nämligen en viss populär teori. Är han dessutom ”The one who was promised” av ”The Lord of Light” eller är det Daenerys Targaryen som har den platsen? De röda prästinnorna i olika delar av världen har tydligen skilda åsikter angående detta. Kanske är det Tyrion, den man minst anar. Han har alltid funnits där i mitten och rört om i grytan. När is och eld så småningom kolliderar finns han säkert där i mitten igen, och vinner tronspelet till slut. Bara en lös teori från min sida än så länge dock.

game3

Jag gillar även hur starkt feministisk serien är i hur den skildrar många kvinnors olika kamper för att klara sig i ytterst patriarkala samhällen. Pojkaktiga flickor som Arya passar inte in i normerna om hur flickor ska vara. Hennes syster Sansa passar bättre in i normen, men blir alltmer varse om hur flickor och kvinnor nedvärderas och inte får sina röster hörda, till den grad att hon i sjätte säsongen börjat sätta ner foten rejält. Just Sansas karaktärsutveckling har skaparna gjort ett fint jobb med, även om den gått långsamt så har den på sistone börjat ta bra fart.

Daenerys representerar mest av alla i serien en feministisk ledare som vill ha förändring. Även den lömska och inte helt vänliga Cersei har beklagat sig över könsroller som hon minsann inte alltid trivts med. Yara Greyhoy har försökt bli ledare över Iron Islands och hon vore säkert den bästa ledaren, men hon har fått ganska mycket motstånd just för att hon är kvinna. Ja, listan över seriens feministiska ämnen kan göras lång.

game5

Game of Thrones är fortfarande serien som chockar allra mest i TV-rutan, med sina mord och dödsfall. Den som kommer närmast skulle väl vara The Walking Dead, och den kan säkert ha fler dödsfall i bagaget, men just gällande chocknivån och överraskningarna ligger den i underläge. Sedan har vi den allmänt höga kvalitén på i stort sett allting, från manus till skådespelare, till kostymer och visuella effekter. Game of Thrones är utan tvivel en av historiens bästa serier, och garanterat allra bäst i sin genre. Visst händer det att kvalitén droppar något, men det är sällan. Man har lyckats hålla den skyhög genom alla säsonger hittills och det förtjänar stora eloger. Något jag spontant skulle önska i nuläget är att Aryas historia rappas upp lite mer. Det har blivit mycket fäkta – ramla – repetera på sistone. Förhoppningsvis händer det mer på hennes front snart.

Nu ser jag fram emot resten av säsong 6.

Annonser

2 reaktioner på ”Game of Thrones

  1. Jodå håller med det är en bra serie – det jag kan känna ibland är att det är som ett schackspel där pjäserna flyttas runt och även om det händer saker och ting så påverkar det inte händelseförloppet i stort men det är en petitess i sammanhanget

    • Jag har då svårt att finna något negativt att säga. Men liknelsen med schackspel sitter fint. Det är ju >Game< of Thrones trots allt. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s