The VVitch: A New-England Folktale

the-witch-nuevo-poster-original

Titel: The VVitch: A New-England Folktale
År: 2015
Längd: 92 min
Genre: Skräck
Regissör: Robert Ebbers
Skådespelare: Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie, Harvey Scrimshaw

Original-titeln på denna film stavas finurligt nog med två V:n istället för ett W. Kanske för att efterlikna det gammalmodiga 1600-tals språket som manuset innehåller. Dialogerna baserades för det mesta på skrifter från den tiden, så man får en extra dimension av autenticitet.

wi1

På 1630-talet i New England lever en familj med flertalet barn ett ganska mödosamt liv. De har en liten gård och några boskapsdjur, men vädret tillåter inte mycket mat att växa. Deras liv blir allt hårdare när nyfödda bebisen mysteriöst försvinner, och senare även den äldre sonen. När de upptäcker vad som ser ut att vara häxkonster splittras familjen av oro och misstänksamhet. Någon i familjen är eventuellt en häxa och en mördare. Den djupt religiösa fadern tar inte lätt på sådant.

wi2

The Witch är en annorlunda småoriginell skräckfilm som i stort sett blir utan klichéer och billiga hoppa-till-effekter. Den förlitar sig på en krypande skräck som inte verkar falla alla i smaken om man tittar på det ljumma IMDb-betyget. För min del fungerar det kanon, och den allmänna kvalitén kändes som ett rejält upptryck från skräckfilmen Sinister som jag såg och recenserade nyligen. De har i skrivande stund samma betyg på IMDb, men medan Sinister består av taskig CGI, långtråkiga scener och förutsägbara jump-scares har The Witch en intensiv stämning, strålande skådespeleri och givande skräck för den tålmodige.

wi3

Personligen lyckades The Witch ge mig kalla kårar även på grund av att jag alltid funnit häxor riktigt obehagliga. Inte den sorten som finns i Harry Potter, utan den som bor djupt inne i mörka skogar och äter barn till frukost. Jag minns att The Blair Witch Project lyckades skrämma mig när jag var i yngre tonåren, trots att den egentligen inte är särskilt bra eller att man inte ens ser en häxa i någon scen.

wi4

Jag tror att framtiden är ljus för unga huvudrollsinnehavaren Anya Taylor-Joy. Med den utmärka insats hon gör här har hon banat vägen för en framgångsrik karriär. Mitt slutbetyg får bli en riktigt stark sjua, om filmen nu egentligen inte borde få en åtta. En av de bättre skräckfilmerna från senare år.

betyg7

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s