Gungrave

gungr

Det finns minst sagt mycket skräp inom kategorin TV-spelsadaptioner för film och TV. Undantagen med en kvalitet över medioker är ytterst få i antal. Jag skulle personligen räkna Warcraft till dessa, en filmatisering som jag gillade. Överlägset bäst är dock Gungrave, en animeserie från 2003 som innehar suveränt underhållningsvärde och ett verkligt djup.

gun2

Seriens första avsnitt börjar kort sagt med hur en mystisk man väcks ur en sorts koma och försöker minnas vem han är. I andra avsnittet får vi möta honom när han var i senare tonåren, medlem i ett litet gatugäng tillsammans med några goda vänner. Hans namn är Brandon, hans personlighet är lågmäld och tillbakadragen. Barndomsvännen Harry agerar oftast ledare för gänget och är karismatisk och ambitiös. Tillsammans ansluter de sig till lokala maffian och stiger så småningom högt i rangordningen. Brandon blir en topp-lönnmördare och Harry försöker bli ny maffiaboss. Deras vänskapsband går isär och utvecklas till något helt annat.

gun1

Gungrave är en storslagen maffiahistoria om vänskap, familjeband, lojalitet och hämnd. Ovanlig på flera sätt då den till stor grad involverar action och science fiction, särskilt i seriens andra hälft. Karaktärsutvecklingen hör till seriens styrkor, just något som oftast behövs i animeserier. Det enda negativa jag har att anmärka på är ett någorlunda ojämnt upplägg av storyn.

gun

Jag har inte sett särskilt många animeserier egentligen, men kan gott konstatera att Gungrave står som den näst bästa jag sett, efter storfavoriten Berserk från 1997 såklart. Den lyckas vara riktigt gripande och är mycket av det man aldrig förväntat sig av något baserat på ett TV-spel. Rekommenderas starkt.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s