Topp 10 – Winona Ryder

Winona Ryder hamnar någonstans bland mina 5 eller 10 favoritskådespelerskor. Hon hade sin storhetstid mellan 1988 och 1999, och hon gjorde viss comeback runt 2010 med bland annat Black Swan, men framförallt 2016 med den framgångsrika TV-serien Stranger Things.

Under mitten av 90-talet blev Winona Oscarsnominerad två år i rad. Förhoppningsvis händer det igen någon dag. En av hennes Oscarsnominerade roller har hon i The Age of Innocence, men eftersom jag minns filmen som ett sömnpiller får den ingen plats på denna lista.

10. The Iceman (2012)

Standard maffiafilm. Michael Shannon briljerar i huvudrollen. Ensemblen har flera kända ansikten som Chris Evans, Ray Liotta, David Schwimmer och James Franco.

9. Little Women (1994)

Välgjord filmatisering av en klassisk roman med samma namn. Mest sevärd för kostymerna, fotot och såklart en Oscarsnominerad Winona Ryder.

8. Beetlejuice (1988)

Andra långfilmen på regissören Tim Burtons meritlista. Bisarr, underhållande och minnesvärd.

7. Girl, Interrupted (1999)

En mindre bra version av One Flew Over the Cuckoo’s Nest. Eller kanske inte riktigt. Filmen lyckas dock fascinera, med strålande skådespeleri till förfogande, inte minst av Angelina Jolie som Oscarsbelönades för sin roll.

6. Star Trek (2009)

Winona har en ytterst liten roll här. Filmen är dock bra på många andra sätt. Snygg, underhållande och bäst av de filmer i sin franchise som jag sett.

5. Heathers (1988)

Det säger inte mycket, men detta är en av världens bästa high school-filmer. Påminner om den kultklassiska TV-serien Freaks and Geeks från sent 90-tal. Underskattad.

4. Bram Stoker’s Dracula (1992)

En annorlunda tolkning och framförallt helt fantastisk filmatisering av Bram Stokers mest kända roman, frånsett en eländigt dålig rollprestation av Keanu Reeves. Den förföriska stämningen samt prestationerna av Gary Oldman och Winona förtjänar alla eloger.

3. Black Swan (2010)

Intensiv psykologisk thriller som måste ha influerats av animefilmen Perfect Blue. Natalie Portman har rampljuset i sitt livs roll, men Winona skiner också i sin mindre biroll som jag hade önskat vore större.

2. Night on Earth (1991)

Den mest svårbeskrivna filmen på listan. Delvis sorglig och delvis rolig om olika människor med diverse personligheter och bakgrunder. Så enkel och speciell på samma gång.

1. Edward Scissorhands (1990)

Ett av Tim Burtons bästa verk. Musiken av Danny Elfman är magisk, liksom filmen i sig. Denna saga berör in i själen, och den innehåller en scen som dessutom ger mig gåshud.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s