The Naked Gun: From the Files of Police Squad!

Titel: The Naked Gun: From the Files of the Police Squad!
År: 1988
Längd: 85 min
Genre: Komedi
Regissör: David Zucker
Skådespelare: Leslie Nielsen, Priscilla Presley, George Kennedy, O.J. Simpson, Ricardo Montalban

TV-serien som denna film är sprungen ur har jag recenserat här för några år sedan. Filmen har även hamnat på flera av mina topplistor, bland annat den med de bästa komedierna. Jag råkar vara väldigt förtjust i den som kanske märks.

Leslie Nielsen repriserar rollen som poliskommissarien Frank Drebin. Brottslingen som han får tampas med är Vincent Ludwig (Ricardo Montalban), en rik och respekterad herre som ingen vågar misstänka. Drebin faller för Jane Spencer (Priscilla Presley), och han hamnar i många knipor när han måste hindra mordattentat, rädda sin flickvän och rentvå sitt självsvärtade namn på samma gång.

En av Nielsens största begåvningar är att kunna se bestämd och allvarlig ut i de galnaste och roligaste situationerna, med de mest skrattframkallande replikerna. Han gjorde många skräpfilmer under sin långa karriär, men dit hör inte någon av dem där han spelar Frank Drebin. The Naked Gun har klockren dialog, roliga scener i mängder och en bra tajming.

När parodifilmer diskuteras brukar denna hamna på mångas läppar. Som en av de tveklöst bästa i genren ska den givetvis ha ett högt slutbetyg. Uppföljarna må vara svagare men kan beskrivas som sevärda trots allt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s