Sausage Party

Titel: Sausage Party
År: 2016
Längd: 89 min
Genre: Äventyr | Komedi | Animation | Fantasy
Regissörer: Greg Tiernan, Conrad Vernon
Skådespelare: Seth Rogen, Kristen Wiig, Michael Cera, Jonah Hill, Bill Hader, Edward Norton, Salma Hayek

Denna fräcka vuxenkomedi har gått bra hos kritiker men endast fått ett betyg på en bit över 6,0 av IMDb’s användare. Varför den vanliga publiken snålat med betygen kan jag inte förstå. Sausage Party kom nämligen som en lysande positiv överraskning för mig.

Handlingen centrar kring levande livsmedel som tror att deras gudar, det vill säga människorna, kommer till mataffären för att ta dem till ett nöjsamt paradis. Sanningen börjar dock smyga sig ut bland matvarorna i butiken. Varmkorven Frank (Seth Rogen) blir en av de första som får veta den obehagliga sanningen och försöker starta en revolt mot människorna. Revolten kan matvarorna åstadkomma tillsammans genom att injicera människorna med badsalt.

Under filmens inledande scener hörs flera krystade svärord som antagligen finns där bara för att markera att barnvänlighet ska sökas på annat håll. Jag fruktade att humorn till stor del skulle bestå av just framtvingande svordomar, men som tur är besannades inte mina farhågor. Det tar en stund för humorn att komma igång, och filmens andra halva är klart roligare än den första. Jag skulle även gå så långt som att kalla den briljant. Det var ett långt tag sedan en komedifilm fick mig att skratta så mycket.

Sausage Party har egentligen ingenting att erbjuda utöver ren komik och en stjärnspäckad ensemble som presterar bra. Vissa karaktärer är fantastiskt underhållande, speciellt ett visst tuggummi samt en Hitler-lik surkålsdressing. De galna slutscenerna sitter som smäck och bör kunna framkalla hysteriska skratt från publiken. Men IMDb-publikens betyg är relativt lågt som sagt, av outgrundliga anledningar. Själv ger jag filmen ett högt slutbetyg i form av en åtta. Med tanke på hur mycket jag ändå skrattade känns ett lägre betyg oförtjänt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s