Bästa Kompositörerna – del 2

För några år sedan gjorde jag en topplista över mina 5 favoritkompositörer för filmmusik. Jag fortsätter med en andra del och inkluderar ännu en gång 3 musikstycken för varje kompositör.

10. Danny Elfman

Tim Burtons favorit som bland annat komponerat det välkända ledmotivet till The Simpsons. Han väntar fortfarande på sin första Oscarsvinst med 4 nomineringar hittills. Musiken till Edward Scissorhands är extra magisk.

Edward Scissorhands – Ice Dance
Big Fish – Titles
Men in Black – Theme

9. Thomas Newman

Efter 14 Oscarsnomineringar utan en enda vinst är det kanske dags att vinna snart? Newman kan kallas kompositörernas svar på fotografen Roger Deakins som i sin tur har 13 nomineringar utan vinst. Båda blev nominerade för The Shawshank Redemption som innehåller några av deras bästa prestationer. Lustigt nog blev det 7 nomineringar utan vinst för själva filmen.

The Shawshank Redemption – So Was Red / End Title
Road to Perdition – Main Theme
Finding Nemo – Main Theme

8. Jerry Goldsmith

Ett äkta musikgeni med många olika meriter genom sin långa karriär. Från 60-talets Planet of the Apes till 2000-talets Star Trek: Nemesis. Mitt favorit-soundtrack av Goldsmith finns att höra i Roman Polanskis Chinatown.

Chinatown – Love Theme
The Omen – Ave Satani
Basic Instinct – Main Theme

7. Alan Menken

Alan Menken kan reta vana förloraren Thomas Newman med sina 8 Oscarsvinster. Somliga har han dock fått i egenskap av låtskrivare. Menken har främst gjort sig känd för musiken och låtarna till animerade Disneyklassiker. Prologen till Beauty and the Beast är jag speciellt förtjust i.

Beauty and the Beast – Prologue
Pocahontas – Farewell
The Little Mermaid – Main Score

6. Joe Hisaishi

Den ende på någon av mina två listor som helt saknar Oscarsnomineringar. Hisaishi är främst berömd i egenskap av vapendragare till animeregissören Hayao Miyazaki. Han har även gjort musiken till filmer av Takeshi Kitano som exempelvis Kikujiro. Det är bara att lyssna och njuta.

Spirited Away – Reprise
Princess Mononoke – Legend of Ashitaka
Kikujiro – Summer

Se listan med plats 1-5: Del 1

2 reaktioner på ”Bästa Kompositörerna – del 2

    • Nightmare Before Christmas borde jag kanske ha valt istället för Men in Black ja. Tänkte att det skulle bli för enformigt med endast Burton-verk på Elfman där, men Burton har trots allt inte regisserat filmen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s