Topp 10 – Alfred Hitchcock

Ännu en av mina favoritregissörer får en lista på min blogg. Alfred Hitchcock var en mästare på thrillers och regisserade många fantastiska filmer under sin karriär, såpass att även tiondeplatsen här innehas av en helt suverän film. Denna lista har varit svår att göra då jag anser att filmerna ligger oerhört tätt intill varandra kvalitetsmässigt. Rangordningen kan tas med en nypa salt.

10. Strangers on a Train (1951)

Spännande film noir om en mordkomplott. Robert Walker som har en stor roll dog bara 8 månader efter inspelningen, 32 år gammal.

9. Rope (1948)

En liten film på drygt 80 minuter som lyckas hänföra bra under sin korta speltid. Den är speciell också för att den utspelas på en och samma plats med väldigt långa tagningar.

8. Shadow of a Doubt (1943)

Hitchcocks personliga favorit. Mycket välskriven och välspelad. Subtilt kuslig rakt igenom.

7. Notorious (1946)

Djup spionthriller med Cary Grant och allas vår Ingrid Bergman. Skådespeleriet av de två är utmärkt och filmen imponerar stort även visuellt.

6. Dial M for Murder (1954)

Fantastiskt klyftig film noir om en make som planerar att mörda sin fru genom att anlita en småkriminell bekant för att få det gjort. Grace Kelly är riktigt vass i huvudrollen och ger filmen extra glans.

5. North by Northwest (1959)

Flera av filmhistoriens mest berömda scener finns i detta inflytelserika mästerverk. Cary Grant spelar en reklamman som först blir kidnappad och sedermera misstänkt för mord.

4. Rear Window (1954)

Inte bara rafflande och intelligent utan även visuellt storslagen med sitt fiffiga foto och sina kameravinklar. Rear Window har en speciell plats i filmhistorieböckerna.

3. Vertigo (1958)

Smått gastkramande och brutalt stämningsfylld romantikthriller. Hitchcocks vackraste skapelse på många sätt och kanske även den mest komplexa.

2. Rebecca (1940)

Numera underskattad dramathriller om en ung nygift kvinna som kort sagt blir psykiskt plågad. Joan Fontaine är makalöst bra i rollen. Rebecca har fängslat mig tillräckligt för att förtjäna allra högsta betyg. Blev förövrigt Oscarsbelönad för bästa film och fick 11 nomineringar sammanlagt.

1. Psycho (1960)

En av de absolut bästa skräckfilmerna någonsin. Psycho lade grunden för modern skräck. Det räcker kanske att avsluta med nämnandet av den ikoniska duschscenen och den lika ikoniska musiken av Bernard Herrmann?

9 reaktioner på ”Topp 10 – Alfred Hitchcock

  1. Har inte sett alla filmer på din lista – Hitchcock är intressant men ingen favorit. Jag gillar Fönstret mot gården, North by northwest och Frenzy bäst – av de filmer jag sett.

  2. Bra att du inte satte North by Northwest högre. Alltid svårt med en #1 men personligen hade jag nog satt Rear Window där, och Psycho eller Vertigo som tvåa. Saboteur tycker jag är en underskattad Hitchcock-rulle som nog hade platsat på min topp-tio.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s