Bästa Fantasysagorna

Detta inlägg har ursprungligen några år på nacken, men jag har gett det ganska många uppdateringar till texten, med några nya länkar och bilder. Rangordningen har även justerats en aning. Någon ny fantasysaga har jag ännu inte lagt till, men hoppas förstås kunna göra det i framtiden.

Jag delger alltså mina favoritsagor inom fantasygenren här. Dessa finns i olika format som filmer, TV-serier, böcker och manga/serietidningar. Därför är de också väldigt svåra att rangordna och jämföra med varandra, men jag har helt enkelt försökt ranka dem efter hur mycket jag gillar dem. Jag tar inte med någon som hittills bara består av exempelvis någon enstaka film, utan sådana som sträcker sig längre än så.

8. Pirates of the Caribbean

Denna charmiga piratsaga tog filmvärlden med storm först 2003. Till stor del var det Johnny Depps förtjänst efter hans fenomenala rollprestation. Själva huvudkaraktären är dessutom en av filmhistoriens guldpärlor. Tyvärr håller de senaste filmerna i serien inte samma klass som de två första, därför måste det bli en blygsam sistaplats på listan här. Jack Sparrows eskapader gillar jag dock mycket överlag.

Bästa musikstycket.

7. I Mumindalen

Tidernas bästa barnprogram skulle jag räkna animeserien I Mumindalen som. Jag älskade den när jag var barn. Framförallt var det kanske spänningen, mystiken och skräckdelarna som lockade. Serien kan i princip kallas skräck för barn, delvis. Här finns spöken, monster, häxor och trollkarlar. Däribland existerar Mårran, kanske det mest skrämmande monstret som någonsin skapats, åtminstone om man sätter henne i relation till att hon förekommer i en barnserie. De svenskfinska röstskådespelarna gör ett väldigt bra jobb, och originalmusiken av japanen Shumio Shiratori är förbluffande högklassigt.

Smårolig scen.
Musikstycke 1.
Musikstycke 2.

6. Warcraft

Warcraft-universumet är definitivt ett av de mest omfattande på listan gällande karaktärer och berättelser. Filmen av Duncan Jones från 2016 utforskar bara en ytterst liten bråkdel av det. Jag har mest tagit del av sagan via spelen Warcraft 3 och World of Warcraft, samt en och annan nördig YouTube-kanal dedikerad till berättelserna. Personligen skulle jag gärna se filmer om bland andra Arthas Menethil som syns i trailern till Wrath of the Lich King här nedan. World of Warcraft har ett otroligt bra soundtrack ska tilläggas också.

Officiel kortfilm om Gul’dan.
Officiel kortfilm om Durotan.
Wrath of the Lich King – trailer.
Battle for Azeroth – trailer.

5. Harry Potter

Den första boken om Harry Potter var den första romanen jag någonsin läste ut frivilligt. Jag var 11 eller 12 år då och fastnade ganska snabbt för J.K. Rowlings trollkarlsvärld. Böckerna är mästerverk för mig, filmerna är mer ojämna och når inte förlagornas höjder. Fina jobb gjordes dock i att överföra sagan på vita duken. Harry Potter känns som en relativt stor del av min uppväxt.

John Williams suveräna ledmotiv.

4. Star Wars

Rymdeposet som gjorde George Lucas till en mäktig man behöver ingen närmare presentation. Jag älskar originaltrilogin och har sett den många gånger. Prequel-trilogin lyfter faktiskt sagan på det stora hela, även om de två första filmerna i den har många feta brister. Det nyare tillskottet The Force Awakens gillade jag skarpt, men jag höll däremot på att somna av den fristående Rogue One.

Trailer till Episod I – VI.
Hemmagjord trailer inkluderande The Force Awakens.

3. Game of Thrones
game
Fantasyserien från HBO har blivit ett fenomen. De många komplexa karaktärerna och deras utvecklingar finns i toppen på listan över allt som fängslar publiken med Game of Thrones. Kvalitén är förstklassig i stort sett överallt. Serien kan jämföras med The Wire på det sättet, och även på det att dialoger får betydligt mer utrymme än actionsekvenser. Förlagsromanerna av George R.R. Martin är inte mindre storslagna, med visst undantag för ”A Dance with Dragons” som har för många händelsefattiga kapitel.

Perfekt trailer.

2. The Lord of the Rings / Tolkiens värld

Peter Jacksons första trilogi består av mina absoluta favoritfilmer. De startade mitt filmintresse och jag hade säkert aldrig haft denna blogg utan dem. Prequel-filmerna om Bilbos äventyr uppskattar jag också redigt, särskilt den första som är helt fantastisk. Tolkiens böcker blir tradiga ibland men jag imponeras över att han lade ner så mycket tid på karaktärer, språk och historia med mera.

Trailer till första trilogin.
Bästa musikstycket.

1. Berserk

Den bästa sagan någonsin råkar även vara den troligtvis minst kända, åtminstone i västvärlden. Berserk är namnet på en mangaserie av japanen Kentaro Miura. Mangan är en extremt mörk, våldsam och skräckfylld medeltida fantasy som får Game of Thrones att framstå som My Little Pony. 1997 gjordes en suverän animeadapation av mangans första delar, som helst ska ses med de japanska originalrösterna. Nya filmer samt en nyare serie har även gjorts, men dessa bör tyvärr undvikas då de är mer eller mindre usla. Ska man någonsin läsa en manga i sitt liv så är det denna. Det finns inte heller någom animeserie i världen som jag rekommenderar framför den från 1997.

Kort rekommendationsvideo om varför Berserk bör läsas.
Hemmasnickrad musikvideo om mangan.
Musikstycke från animeserien.
Musikstycke #2 från animeserien.

Annonser

13 reaktioner på ”Bästa Fantasysagorna

 1. Mumin är bokserier för mig, inte TV, en generationsfråga? Gillar den lilla familjen skarpt i alla fall. Jag tycker absolut att du borde försöka dig på George Martins böcker! Och hur kommer det sig att Star Wars räknas som fantasy och inte sci-fi?

  • Ja, Mumin finns i många format.

   Ska kolla upp Martins böcker, har sett att många rankat dem som de bästa fantasyböckerna någonsin.

   Star Wars räknas nog både som sci-fi och fantasy.

 2. Som finlandssvenk blir man ju glad då mumin får vara med! ;)

  Måste säga att just musiken där är så otroligt bra och ger en unik stämning till varje scen. Man tänkte ju inte så mycket på produktion då man var liten men nu i efterhand gör man det desto mer.

  Håller med dig, av alla barnprogram jag sett är detta det bästa.

 3. Har läst Game of Thrones böckerna och dom är riktigt bra. Gillar TV-serien också, men har inte kunnat se så mycket som jag hade velat.

 4. Fantasy är nog en blandad soppa för mig – gillar nog bäst genren urbanfantasy och där ligger nog Potter bäst till på din lista. PotC gillar jag första filmen mycket men tyvärr var de övriga filmerna riktiga besvikelser :(
  Favoriten är nog GoT där jag sällar mig till de som rekommenderar böckerna.
  Mumin är ett projekt i vardande – böckerna men har sett den tecknade lite och det har varit bra.

  • Jag håller på att kolla igenom Muminserien för tillfället, så det blir kanske en recension av den här snart. Får många nostalgitrippar.

 5. En fantasyserie som jag tror du definitivt skulle gilla är den animerade tv serien Avatar. Jag kan förstå att det inte alls låter så lockande att se en Nickelodeon serie, jag var själv inte så stort fan av serien först då jag tyckte att en del av de första avsnitten kändes lite väll barninriktade, men serien blir hela tiden bara bättre, mognare, smartare, djupare samt att karaktärerna blir mycket mer nyanserade. I säsong tre så fanns det flera scener där jag satt helt mållös eftersom jag inte kunde greppa att Nickelodeon skulle kunna skildra så mogna saker och sådana episka scener.
  Det som i grunden ändå är det bästa med serien är Zuko som utgör en av huvudskurkarna. Först verkar han bara vara en väldigt enformig bad guy, men när man väll får veta om hans fruktansvärt hemska bakgrund (vilket man får göra ganska tidigt) så förstår man direkt varför han är så desperat på att fånga huvudkaraktären, samt att man inte kan låta bli att ändå känna sympati för honom trots allt han gör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s