Beauty and the Beast

Titel: Beauty and the Beast
År: 2017
Längd: 129 min
Genre: Fantasy | Musikal | Romantik
Regissör: Bill Condon
Skådespelare: Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Josh Gad, Kevin Kline, Ian McKellen, Ewan McGregor, Emma Thompson, Stanley Tucci

Disney har som mål att producera många live-action-versioner av gamla Disneyklassiker inom de närmsta åren. Det är lätt att förstå varför med tanke på den succé de hittills gjort med sådana. Beauty and the Beast från 2017 blev snabbt den mest inkomstbringande live-action-musikalen och dessutom den största remaken någonsin.

Berättelsen har inte många olikheter med Disneyklassikern från 1991. Emma Watson spelar skönheten Belle som förälskar sig i det mystiska odjuret som hon kallar Beast (Dan Stevens). Gaston (Luke Evans) är en extremt narcissistisk skurk som vill ha Belle för sig själv. Det hela utvecklas till ett sorts triangeldrama som kommer att innebära en kamp på liv och död.

Delvis känns det tradigt med samma visa igen, för det är i princip vad denna remake inte helt oväntat är. Men samtidigt lyckas den återfånga magin från det animerade originalet med visuell högklass och bekanta toner av Alan Menken. Musiken är densamma för det mesta, utöver några nya sånger och stycken. Sången Evermore skulle jag utse till den bästa av de nya sångerna.

Den stjärnspäckade och välvalda rollistan tillhör självfallet filmens positiva sidor. Det var särskilt ett mycket bra drag att ge rollen som Belle till Emma Watson. Hon kanske inte är en perfekt sångerska men hon har karisman och utseendet till sin fördel. Jag kan tänka mig att det hade blivit en smärre katastrof om man istället rollsatt påtänkta Kristen Stewart eller Amanda Seyfried.

Beauty and the Beast är en välgjord remake och erbjuder duglig variation till den som vill uppleva sagan utan att just se Disneyklassikern. Jag anser dock att Jon Favreaus The Jungle Book var en liten smula bättre. De får landa på samma slutbetyg ändå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s