Vargbarnen

Titel: Vargbarnen (Ookami kodomo no Ame to Yuki)
År: 2012
Längd: 117 min
Genre: Fantasy | Animation | Drama
Regissör: Mamoru Hosoda
Skådespelare: Aoi Miyazaki, Haru Kuroki, Yukito Nishii, Takao Ohsawa

När regissören Mamoru Hosoda fick höra av en bekant att barnuppfostran var som att ha ett monster eller vilt djur i huset kläcktes idén till Vargbarnen. Med 15 av 16 positiva recensioner på RottenTomatoes kan man konstatera att den gått bra hos kritikerna.

College-studenten Hana förälskar sig i en mystisk man. Denne visar sig vara en varulv, men Hana avskräcks inte. De får två barn tillsammans. Medan deras yngsta fortfarande är bebis dör varulvspappan i en olycka. Hana måste nu ensam ta hand om sina två vilda ungar som är till hälften människor och till hälften vargar. De kan ta vilken skepnad de vill. För att undvika uppmärksamhet flyttar de till landet. När barnen nått tonårsåldern behöver de avgöra sitt eget öde om att leva som människa eller som varg.

Eftersom Vargbarnen i huvudsak är en vuxeninriktad film förstår jag inte varför man brytt sig om att ge den en svensk titel. Svenska titlar känns nämligen rätt passé. Det finns måhända en myt om att de flesta animefilmer har barn som målgrupp likt västvärldens animationer. Cirka hälften om inte en majoritet av de bästa animefilmerna är däremot ämnade för ungdomar och vuxna. Vargbarnen tillhör inte de allra bästa jag sett, men kvalité har den gott om. Kompositören Masakatsu Takagi gjorde ett fint jobb med originalmusiken.

Detta är en vacker och relativt gripande film om familjeband och moderskap. Mamoru Hosoda har även skrivit originalberättelsen och större delen av manus själv. Beundransvärt att hans verk är ett helt eget påfund. Man kan inte tro att han debuterade med Digimon: The Movie en gång i tiden, men det gjorde han alltså. Han har dock ett flertal andra filmer på sin meritlista som ser klart intressanta ut i mina ögon.

Någon detalj samt moderkaraktärens onödigt irrationella beteende vid en tidpunkt, och det faktum att jag inte anser att Vargbarnen fick en tillräckligt bra upplösning i slutscenerna gör att jag känner att jag måste hålla tillbaka betyget något. Jag hade gärna delat ut en åtta, men en stark sjua får nog duga istället. Suverän film till största delen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s