Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales

Titel: Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
År: 2017
Längd: 129 min
Genre: Fantasy | Action | Äventyr
Regissörer: Joachim Rønning, Espen Sandberg
Skådespelare: Johnny Depp, Javier Bardem, Geoffrey Rush, Kaya Scodelario), Brenton Thwaites

Franchisen om Jack Sparrows äventyr är jag oense med kritikerna om. Endast första installationen har godkänd status på RottenTomatoes. Jag tycker dock att nummer 2 var riktigt bra, och jag gillade 3:an och 4:an någorlunda trots att de onekligen var besvikelser. Sagan har haft en ihållande kvalitetsmässig nedförsbacke, men Dead Men Tell No Tales innebär lyckligtvis ett litet uppsving.

När Jack Sparrow (Johnny Depp) var ung förorsakade han en förbannelse på en spansk piratjägare och dennes besättning. Piratjägarens namn är Salazar (Javier Bardem) och lever nu som en sorts odöd vålnad som nyligen befriat sig från fångenskap. Salazar inleder en hämndjakt på Jack. För att rädda sig själv tar Jack hjälp av vetenskapskvinnan Carina (Kaya Scodelario) och Henry (Brenton Thwaites) som är som till Will och Elizabeth Turner. De försöker tillsammans hitta Poseidons Treudd vars innehavare kan ta all makt över haven.

Dead Men Tell No Tales känns mer inspirerad än föregående On Stranger Tides. Framförallt har humorn förbättrats även om den fortfarande inte befinner sig nära ettans och tvåans nivå. Den binds också samman mer med den ursprungliga trilogin och är inte lika tomt fristående. Jag tror det är just vad sagan behöver för att få kraft igen. Slutscenerna gav angenäma nostalgikänslor.

För den som verkligen har tröttnat på Captain Sparrow och kompani tror jag inte att denna film kommer att erbjuda något intressant. Den som däremot blivit skapligt underhållen av äventyren hittills kommer säkerligen att uppskatta detta likaså. Personligen tänker jag vara generös med betygsättningen och ge en svag sjua i slutbetyg.

Jag rankarna filmerna i serien hittills såhär:

1. The Curse of the Black Pearl 8,5/10
2. Dead Man’s Chest 8/10
3. Dead Men Tell No Tales 6,5/10
4. At World’s End 6,5/10
5. On Stranger Tides 6/10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s