Det levande slottet

Titel: Det levande slottet (Hauru no ugoku shiro)
År: 2004
Längd: 119 min
Genre: Animation| Äventyr | Fantasy
Regissör: Hayao Miyazaki
Skådespelare: Chieko Baishô, Takuya Kimura, Akihiro Miwa, Tatsuya Gashûin

Genom historien har Oscarsakademin negligerat och undervärderat animefilmer. När Det levande slottet förlorade en Oscar för bästa animation till The Curse of the Were-Rabbit år 2006 formades ett nytt svidande exempel på detta. Partiskheten var uppenbar. Men Studio Ghibli förtjänar ändå större hyllning än vad akademin förtjänar kritik.

Sophie är en ung kvinna med klent självförtroende som förvandlas till en gammal dam av en elak häxa. Hon måste nu söka sig till andra magiker i hopp om att få förhäxningen bruten. Unge trollkarlen Howl korsar hennes väg. Hans vandrande slott med märkliga inneboende figurer tar emot Sophie som gäst. Howl framstår först som säkerheten och lugnet själv, men visar sig ha många egna problem. Samtidigt rasar ett krig runtomkring med vardagliga flygräder. Äventyret med de nya kamraterna blir livsförändrande för Sophie.

När jag ser på Det levande slottet slås jag direkt av den extraordinära animeringen med sin utsökta detaljrikedom. Blu-ray med optimal bild gör den rättvisa kan konstateras. Jag var tvungen att pausa ett par gånger för att noggrannare studera det visuella. I princip varje bildruta är rena konstverk värda sin egen inramning. För mig befinner sig filmen någonstans bland de 15 eller åtminstone 20 snyggaste någonsin.

De flesta av karaktärerna har gemensamt att de inte är vad de först verkar vara till synes. Flera lager har de över sig och karaktärsutvecklingen görs stark, som så ofta annars i Studio Ghiblis verk. Regissören använder även ett feministiskt narrativ, och bland budskapen finns ett tydligt antikrigs-tema. Det levande slottet känns på många sätt som den mest karaktäristiska och bäst representativa filmen för Ghibli.

Mästerliga kompositören Joe Hisaishi komponerade ett ytterst bra soundtrack till filmen och ser naturligtvis till att även dess ljudande toner håller måttet. Med all denna höga kvalitet är jag säker på att Diana Wynne Jones som författade förlagan uppskattade filmen rikligt. Miyazaki reste personligen till England sommaren 2004 för att ge henne en privat visning och det låter inte helt fel.

Det levande slottet är en av världens bästa familjefilmer. Den hänförande magin och kreativiteten finns ständigt närvarande. Trots den mästerliga kvalitén finns dock 4 filmer av Studio Ghibli, varav 3 av regisserade Hayao Miyazaki, som jag rankar ännu högre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s