10 Bästa bio-flopparna

Det känns besynnerligt när man tittar på hur många klassiker och mästerverk som faktiskt floppat på biograferna, kanske rentav storfloppat och dessutom inte bemötts av särskilt positiva recensioner av kritiker. Jag listar några fantastiska filmer här som gått dåligt på biograferna.

10. Hugo (2011)

Kritikerna prisade den och Oscarsakademin gav 11 nomineringar varav ett flertal vinster. Ekonomiskt blev filmen däremot en flopp och fick inte tillbaka mycket alls av sin budget.  Jag gillar verkligen Hugo och tycker att den finns bland Martin Scorseses 5-6 bästa meriter.

9. Office Space (1999)

En helt genialisk komedi med skarp dialog, smått oförglömliga karaktärer och ett skönt soundtrack präglat av hiphop-gruppen Geto Boys. Förtjänade givetvis att dra in mer pengar än vad den gjorde.

8. Once Upon a Time in America (1984)

Namn som De Niro, James Woods och Sergio Leone var inte tillräckliga för att ekonomiskt rädda detta gangsterdrama. Once Upon a Time in America drog knappt in en sjättedel av sin budget. Det kan ha att göra med att speltiden förkortades kraftigt för amerikanska biovisningar.

7. The Big Lebowski (1998)

Bröderna Coens bästa film enligt mig. Numera en gigantisk kultklassiker, men den fick inga Oscarsnomineringar och blev ingen höjdare på biografer. The Big Lebowski är en av de bästa komedierna någonsin och man kliar sig visst lite på huvudet när man tänker på den som en flopp.

6. Eldflugornas grav (1988)

Tveklöst en av de bästa animerade filmerna någonsin. Tyvärr marknadsfördes den som en barnfilm, vilket gjorde stor ekonomisk skada, särskilt i USA. ”Eldflugornas grav – skoj för hela familjen!”… eller inte. Detta är ett mörkt krigsdrama för vuxna och man bör inte förvänta sig annat.

5. Vertigo (1958)

Mästerregissören Alfred Hitchcock lyckades inte göra biosuccé av Vertigo. Han skyllde floppen på att 50-åriga James Stewart var för gammal för rollen som övertygande kärleksintresse åt 25-åriga Kim Novak. Jag tycker att det låter långsökt. Att filmen fick blandad kritik hjälpte säkert inte heller. Nu ses den dock som det mästerverk den faktiskt är.

4. Fight Club (1999)

Topplistan har nu kommit in på mina favoritfilmer. Fight Club vann tillbaka mindre än sin dubbla budget, klart under studions förväntningar. Den drog huvudsakligen en manlig publik och saknade framförallt kvinnor på biograferna trots en halvnaken Brad Pitt medverkande. Helena Bonham Carter gör en lysande rollprestation som är underskattad.

3. It’s a Wonderful Life (1946)

Med en ekonomisk förlust, ljumna recensioner och noll Oscarsvinster skulle det tyvärr dröja flera decennier innan Frank Capras tidlösa julklassiker erkändes för vad den är. När It’s a Wonderful Life blev en TV-tradition runt jultider i slutet på 70-talet började den äntligen få sin status. Capra, James Stewart och Donna Reed hann alla lyckligt nog leva för att se den blomstra. Capra och Stewart har båda sagt att filmen är deras favorit bland egna verk.

2. The Shawshank Redemption (1994)

Morgan Freeman och Tim Robbins har båda nämnt och skämtat om att filmens titel bidrog till att den floppade. ”Shinkshonk Reduction” har Robbins sagt att fansen frågat om. Det ligger säkert något i det. Filmen blev dock ganska snabbt en succé på filmhyllorna efter sina biovisningar. Resten är historia, som man säger.

1. Once Upon a Time in the West (1968)

Andra filmen av Sergio Leone på listan. Han var en sann mästare på att skapa film, men dessvärre inte på att få publik till biograferna. Once Upon a Time in the West floppade i USA men gjorde istället succé i Frankrike av någon anledning. Regissörer som Quentin Tarantino, Martin Scorsese, John Carpenter, George Lucas och många fler har alla talat om vilket inflytande filmen haft på dem. Min personliga favorit genom alla tider efter The Lord of the Rings.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s