Paprika

Titel: Paprika
År: 2006
Längd: 90 min
Genre: Animation | Thriller | Sci-Fi | Äventyr
Regissör: Satoshi Kon
Skådespelare: Megumi Hayashibara, Tôru Furuya, Kôichi Yamadera, Katsunosuke Hori, Tôru Emori

Regissören Darren Aronofsky har tagit inspiration av Satoshi Kons verk, främst av Perfect Blue för att göra Black Swan. Att Christopher Nolan ska ha tagit inspiration från Paprika till Inception har jag inte direkt hört något om, men jag anar bestämt att så är fallet. Detta blev animelegendaren Kons sista film innan hans tragiska bortgång.

I en nära framtid finns en ny sorts innovationsprylar som gör att människor kan spela in och observera sina drömmar. En av apparaterna faller dock i händerna på en skurk som använder den till att ta sig in i folks huvuden när de är vakna och fösa in fragment av både deras och andras drömmar. Livshotande kaos uppstår. En polis samt en trio av terapiforskare med Chiba Atsuko och hennes drömmars alter-ego Paprika i spetsen måste få fast gärningsmannen innan de förlorar sina sinnen.

Paprika är en surrealistisk thriller med psykologiskt djup. Jag skulle inte påstå att den är en av Satoshi Kons bästa alster, med anledning av dess förhastade tempo som kräver lite för mycket av publiken. Många händelser äger rum under filmens 90 minuter, och det gäller att hålla koncentrationen för att inte tappa bort sig. Jag klarade det någorlunda som tur var. En andra titt känns dock lämplig för att helt kunna koppla grepp.

Rent audiovisuellt håller filmen en makalös nivå. Det musikaliska snillet Susumu Hirasawa har jag berömt flera gånger förut på bloggen, och det får jag lov att göra nu igen eftersom hans soundtrack förgyller upplevelsen såpass. Trots att jag mer eller mindre föredrar samtliga regissörens filmer framför Paprika bör ett positivt slutbetyg utdelas.

3 reaktioner på ”Paprika

  1. Gillar filmen Paprika skarpt alldeles fram till slutet som känns alldeles för överdrivet och håller inte samma ton som resten av filmen. Där brast den tyvärr. Jag skulle nog ändå ha gett filmen ett snäppet bättre betyg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s