Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi

Titel: Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi
År: 2017
Längd: 152 min
Genre: Action | Sci-Fi | Fantasy | Äventyr
Regissör: Rian Johnson
Skådespelare: Daisy Ridley, Mark Hamill, Adam Driver, Carrie Fisher, Gwendoline Christie, Domhnall Gleeson, Andy Serkis, Laura Dern, Oscar Isaac, John Boyega

Nystarten för tidernas största rymdsaga blev en stor succé när den tog form i The Force Awakens år 2015. Med höga förväntningar såg jag fram emot uppföljaren som nu anlänt 2 år senare. The Last Jedi har trots ekonomisk framgång och positiva recensioner av kritiker mottagits mer blandat än sin föregångare av publiken.

Rey (Daisy Ridley) söker hjälp av Luke Skywalker (Mark Hamill) på den avlägsna planeten Ahch-To. Han behövs i kriget mot The First Order, men han har dessvärre börjat förlora hoppet och tron på sig själv efter att hans forna lärling Kylo Ren (Adam Driver) anslutit sig till den mörka sidan. Samtidigt leder Leia (Carrie Fisher) motståndsrörelsen i en explosiv batalj som slutar illa när The First Order visar sig kunna spåra dem i ljushastighet. Finn (John Boyega) är en av dem som ger sig av för att söndra spårningstekniken som motståndsrörelsen fallit offer för. Rey och övriga hjältar har galaxens öde på sina axlar.

Rian Johnson fick ta över som regissör och manusförfattare efter J.J. Abrams. Det är minst sagt ingen lätt uppgift, men jag anser att Johnson har klarat den med ett fint nytt kapitel i sagan. Det finns dem som förhåller sig avsevärt mer skeptiska, framförallt till hur Johnson utvecklat karaktären Luke Skywalker. Självaste Mark Hamill är en av dessa. Han har rentutav beskrivit sig som ”förolämpad” av hur hans karaktär framställs. Svagheter i The Last Jedi kan jag absolut anmärka på, men dit hör inte Luke. Jag förstår personligen inte den kritiken och vet inte vad Hamill och kompani annars hade tänkt sig som skulle varit så himla annorlunda.

Den långa speltiden på 152 minuter med en första halva som står alldeles för stilla blir filmens ena stora brist av totalt två. Även om underhållningsvärdet finns där så hade sagan behövt röra sig fortare framåt. Jag vet att jag inte heller är den första att nämna komiken som till stor del känns malplacerad. Några få roligheter fungerar bra, men fler borde absolut ha gjort det eller rättare sagt bara klippts bort. Regissören försöker för mycket med humorn, och det är synd.

Någonstans efter filmens mittpunkt ökar intrigens dragningskraft stadigt. Karaktärsutvecklingarna är en starkt bidragande faktor till detta. Kylo Ren gör sig själv mer tongivande än i föregångaren med småöverraskande gärningar. Att Daisy Ridley var ett perfekt val för huvudrollen stod klart redan i The Force Awakens och rubbas inte här. Hennes karisma är en viktig komponent i dessa filmer. Ridley, Adam Driver och Mark Hamill förtjänar alla extra stora hyllningar för sina suveräna insatser. Carrie Fisher som sorgligt nog gick bort i slutet av 2016 hann spela in alla sina scener i The Last Jedi och kan vara ytterst stolt över sitt jobb där.

Förhållandevis är jag nöjd med svaren och hintarna som filmen ger oss. Reys föräldrar har många av oss varit särskilt nyfikna på. Jag skrev tidigare ett inlägg med teorier om vilka de kan vara, och det verkar som att en av mina teorier stämde. Nästkommande film skulle dock kunna kullkasta den med ytterligare information, det vore inte omöjligt.

Nackdelarna hos The Last Jedi gör att den får underordna sig The Force Awakens som var något bättre, men sömnpillret Rogue One klår den med hästlängder. Slutbetyget kommer för min del att bestå av samma siffra som föregångaren fick, dock en mer generös sådan denna gång, synnerligen nära den där sjuan. Uppföljaren med J.J. Abrams vid rodret bjuder förhoppningsvis på en skarpare intrig.

2 reaktioner på ”Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi

 1. Kul att filmen funkade så bra för dig. Jag gick ut från salongen och var upprymd. Tänkte att den borde få en fyra (av fem), men så har den svalnat ack så fort efter titten. Jag landade i en trea… Svag? Stark? Ja något…

  Jag tycker att den är för lång. Tänk om vi skulle kunna få en ”director’s cut” på 2 timmar jämnt, där de tagit bort en del av den mer fåniga humorn (alla djuren, var det Madagskar 4 vi såg på?) samt putsad bort alla onödiga scener (tänk The Casino Planet). Då skulle vi kunna få den känslomässigt engagerande film som vissa fans säger sig ha fått,

  Personligen gillar jag första halvan mer än andra rent generellt även om det är under andra halvan flera av bad ass-scenerna finns (Snokes tronrum, striden på saltplaneten, rymdskeppskrocken). De bästa Star Wars-filmerna bygger på enkla, simpla, rena handlingar och har inte så många bi-historier, dödsfall som inte är dödsfall, twister och ”dead ends”.

  Jag är oerhört sugen på att se om filmen i alla fall… :-)

  http://fripp21.blogspot.se/2017/12/star-wars-episode-viii-last-jedi-2017.html

  • Jag håller med om att speltiden var för lång. Men 10 färre minuter eller så hade varit mer lagom. Känslomässigt engagerande tycker jag faktiskt att den var, det var mer story- och ibland stilmässigt som filmen brast för mig.

   En kortare version lär inte släppas med tanke på att regissörens originalklippning ska ha överskridit 3 timmar (http://www.imdb.com/title/tt2527336/trivia?item=tr3728034).

   Jag är också sugen på att se om den, så får vi se om jag behåller åttan i slutbetyg eller sänker till en sjua.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s