The Disaster Artist

Titel: The Disaster Artist
År: 2017
Längd: 104 min
Genre: Drama | Komedi
Regissör: James Franco
Skådespelare: James Franco, Dave Franco, Seth Rogen, Alison Brie, Ari Graynor, Jacki Weaver

Världens bästa filmår är 2003 enligt mig. Många mästerliga och fantastiska verk hade biopremiär då. Året inkluderade dock även den absurt usla dramafilmen The Room som numera har kultstatus. 10 år senare kom en bok som handlar om skapandet av filmen. Boken inspirerade i sin tur den hyllade komedifilmen The Disaster Artist från 2017.

19-åriga Greg Sestero (Dave Franco) har en dröm om att bli skådespelare. Denna dröm känns långt borta innan han möter den kufiske Tommy Wiseau (James Franco). De blir snart rumskamrater i Hollywood och har båda siktet på att bli framgångsrika inom skådespeleri. Dessvärre går det tradigt, men när idén kläcks om att göra deras egen film förändras allt. Åtminstone på sätt och vis. Tommy tar tyglarna som manusförfattare och regissör. Pengar är inga problem för honom. Tommy Wiseau kommer att bli ett känt namn tack vare denna film.

Den långhårige figuren i centrum påminner om Sacha Baron Cohens galna karaktärer, framförallt reportern Borat. Åtminstone såsom han porträtteras av James Franco. Det ska verkligen understrykas att Franco gör en fullkomligt briljant insats som den även hemlighetsfulle filmmakaren i fråga. Hans minspel och komiska tajming håller en hög nivå och gör honom väl värd sin vunna Golden Globe. Den verklige Tommy Wiseau är kanske inget geni, men det var smart av honom att nämna James Franco som rätt man för rollen.

Utöver den där magnifika rollprestation har The Disaster Artist en annan väldigt stark sida i form av ett knivskarpt manus. De välskrivna dialogerna tål att hyllas stort. Jag imponeras av att man lyckades göra filmen så fenomenalt rolig både när karaktärerna filmar scener till The Room och när de gör något helt annat. Här finns mer att hämta än vad jag till en början väntat mig.

James Francos huvudkaraktär ger många skratt. Att han vid något moment blir mer störande än rolig kan anmärkas på, annars har jag endast lovord att utdela. The Disaster Artist är en av det senaste decenniets allra roligaste filmer. Det är nästan så att man vill ha en sorts uppföljare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s