Harry Potter 4-6

Film 1-3

Harry Potter and the Goblet of Fire (2005)
Mike Newell fick äran att regissera filmatiseringen av bok nummer 4. Den ger rum åt mycket action och spänning i en kamp mellan trollkarlsskolor. Ingen film i serien väcker dock så många frågor för mig som denna, på ett negativt sätt alltså.

För första gången dyker Voldemort upp i egen hög person spelad av Ralph Fiennes. Jag måste dock medge att jag har lite svårt för det nästan Jim Carrey-lika sättet han porträtteras på. I boken beskrivs Voldemort som betydligt mer skrämmande än hur vi får se honom i filmerna. Brendan Gleeson är däremot helt strålande som den besynnerlige nya Hogwarts-läraren Alastor Moody.

Frågan är om man inte borde ha använt sig av studions ursprungliga idé om att göra två filmer av den långa boken. Jag tror att det hade kunnat gå ännu bättre så. Mycket material utelämnas och det blir för stor fokus på skoltävlingen som Potter deltar i. Mycket underhållande slutproduktion dock trots en del konstigheter.

Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)
Föregående film hade nästan fått för mycket innehåll inklämt. I denna ser vi snarare prov på motsatsen med en av sagans mer innehållsfattiga filmer. Lite märkligt kan tyckas då boken är längst av alla.

Jag har lätt att störa på mig på den nya karaktären Dolores Umbridge, och ingenting lyckas riktigt få mig jätteengagerad förrän ungefär sista halvtimmen är igång. Gary Oldman, Michael Gambon och Ralp Fiennes räddar filmen i sina actionscener, och min favoritskådespelerska Helena Bonham Carter är en ytterst välkommen förstärkning till ensemblen som Bellatrix Lestrange. Hon fick inte rollen ursprungligen, men det var minst sagt bra att hon knep den till slut.

Även Evanna Lynch är felfri som Luna Lovegood ska påpekas. Tack vare nämnd sista halvtimme och dessa utomordentliga skådespelare landar mitt slutbetyg på en svag 7:a. Annars hade det säkerligen blivit lägre.

Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)
Jag minns att jag kände mig besviken på denna film efter att jag sett den på bio 2009. Den gjorde nämligen inte boken tillräcklig rättvisa. Trots det ansåg jag den vara bättre än The Order of the Phoenix, vilket jag fortfarande står fast vid.

The Half-Blood Prince är nära att bli en romantisk komedi då mycket tid ägnas åt komik och i synnerhet åt kärleksrelationer. Just kärleksdramatiken borde fått ha lämnat mer plats för mysteriet om halvblodsprinsen som väger avsevärt tyngre i boken. Jag har förövrigt aldrig varit särskilt förtjust i något av kärleksparen som bildas, vilket jag skrivit mer om i detta sammanfattnings-inlägg.

Precis som med föregående film räddas denna av en andra halva som är mörkare samt mer actionpackad och allmänt intressant. Överlag rör det sig om ett välgjort verk som fick en förtjänt Oscarsnominering för bästa foto.

betyg7

Film 7-8

2 reaktioner på ”Harry Potter 4-6

 1. Goblet of fire är alldeles för inriktat på action och den där sablans tävlingen. Karaktärsutveckling och relationer fick ge vika. Sjunde bästa filmen i serien. 3+/5
  http://fripp21.blogspot.se/2014/01/accio.html

  Order of the Phoenix är en favoritfilm. Mörk och mycket Sirius. Blir lite överraskad över din svala inställning! :-)
  Femte bästa filmen!
  http://fripp21.blogspot.se/2014/01/stupefy.html

  The half-blood prince är suverän! Näst bästa i serien! Gillar att supertrion är äldre och bättre skådisar, att Ron är med så lite och att Luna är med så mycket. 4+/5
  http://fripp21.blogspot.se/2014/01/sectumsempra.html

  • Mindre Dolores och mer Bellatrix hade varit bra för Order of the Phoenix tycker jag.

   Men vi är båda är överens om att Ron inte är någon höjdarkaraktär. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s