Topp 10 karaktärer – Harry Potter

Denna lista avhandlar mina 10 favoritkaraktärer från filmserien om Harry Potter. Hade jag gjort en med karaktärerna jag ogillar mest hade jag inkluderat Umbridge, Dobby och Ron. Rupert Grint är egentligen bra som Ron, speciellt i de två första filmerna där han är bäst i huvudtrion. Som karaktär däremot blir han lätt att störa sig på.

10. Minerva McGonagall (Maggie Smith)

Essentiell karaktär som bidrar till att definiera sagan. Hon har hjärtat på rätt ställe och lyckas till och med vara lite rolig några gånger.

9. Gilderoy Lockhart (Kenneth Branagh)

Lockhart är största behållningen i The Chamber of Secrets. Han sticker ut med sin övernarcissistiska personlighet och han tillför en del humor.

8. Alastor Moody (Brendan Gleeson)

Härligt vresig galenpanna man inte vill ha som fiende. Brendan Gleeson var perfekt för rollen.

7. Filius Flitwick (Warwick Davis)

Flitwick fick en välbehövlig makeover av Alfonso Cuarón i The Prizoner of Azkaban. Warwick Davis talang för komik lyser igenom i flertalet scener. Synd att Flitwick inte gavs mer utrymme.

6. Rubeus Hagrid (Robbie Coltrane)

Charmig men lite trögtänkt mysfarbror som framförallt gör första filmen extra bra. Vad vore Hogwarts utan Hagrid?

5. Luna Lovegood (Evanna Lynch)

Luna är en mycket egendomlig karaktär på ett positivt sätt. Man blir glad av hennes närvaro och jag hade föredragit att Harry bli tillsammans med henne framför Ginny i slutändan.

4. Bellatrix Lestrange (Helena Bonham Carter)

Överlägset bästa karaktären bland dödsätarna. Hade någon annan än Helena Bonham Carter spelat henne så hade hon säkert inte hamnat på listan här dock. Som med flera andra karaktärer här önskar jag att hon fått fler scener.

3. Albus Dumbledore (Michael Gambon, Richard Harris)

”You may not like him, but you can’t deny: Dumbledore’s got style.” Jag gillar både Richard Harris och Michael Gambons olika gestaltningar av karaktären. De passar de stilmässigt olika filmerna som de medverkar i. Dumbledore är gåtfull och respektingivande.

2. Hermione Granger (Emma Watson)

Skulle kanske ha haft förstaplatsen egentligen. Hermione är modig, intelligent, attraktiv och så otroligt vital för sagan på många sätt. Emma Watson ger karaktären tonvis med utstrålning. Om man dessutom låtsas att hon blev tillsammans med Harry istället för Ron så känns allt genast bättre.

1. Severus Snape (Alan Rickman)

Som jag redan skrivit i ett tidigare inlägg så beundrar jag Snape starkt och anser honom vara sagans största hjälte. Alan Rickman förtjänade alla eloger för sin exceptionella rollprestation.

2 reaktioner på ”Topp 10 karaktärer – Harry Potter

 1. Kul att läsa din lista. Det ger mig en bredare bild över hur du uppfattar karaktärerna och därmed filmerna. Alla skådisar är bra på sina sätt och favoritkaraktärerna handlar mer om personliga preferenser än stora skillnader.

  Den enda karaktären som är riktigt slaktad i filmerna är kanske Ron? Han är inte den roligaste typen i böckerna och han blir ännu sämre i filmerna. Men som du skriver är han kanske lite mindre svag i de inledande filmerna. Har inte funderat på det tidigare.

  Vi har fyra överlapp mellan våra listor i Lockhart, Luna, Hermy och Snape. Bra fyra där! :-)

  Men du vilket par hade du gillat mest? Harry Potter och Luna Lovegood eller Harry Potter och Hermione Granger? :-)

  Min lista finner man i sammanfattningsinlägget för mitt Harry Potter-projekt på bloggen:
  http://fripp21.blogspot.se/2014/02/the-boy-who-died.html

  • Jag minns inte riktigt vad jag har tyckt om Ron i böckerna. Men det tyder väl på att han inte var någon höjdare där heller.

   Harry och Hermione vore det ultimata paret förstås. Det borde ha byggts en kärlek mellan dem från de tidigare böckerna och filmerna någonstans. Men Harry x Luna hade varit lättare att köpa som par än Harry x Ginny eller Hermione x Ron.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s