Topp 10: Soundtracks från Animefilmer

Tidigare på bloggen skrapade jag ihop en lista med mina favorit-soundtracks från TV-serier. Ett flertal animeserier fick plats där. I detta inlägg listar jag exklusivt mina favorit-soundtracks från animefilmer, med reservation för framtida ändringar.

Det går att argumentera för att Joe Hisaishi bör få än mer utrymme med sin musik till framförallt Hayao Miyazakis filmer. Men åtminstone för variationens skull så får han nöja sig med de platser jag tilldelat honom. Som vanligt ger jag ett par YouTube-länkar till några av filmernas bästa stycken.

10. Millennium Actress – Susumu Hirasawa

Mannen som fick förstaplatsen på min lista över TV-seriesoundtracks får även ett par fingrar med i spelet här. Susumu Hirasawas karaktäristiska toner är svåra att ta miste på för den som är bekant med hans musik.

Länk 1
Länk 2

9. Vargbarnen – Masakatsu Takagi

Kompositören Takagi kan mycket väl bli en långvarig arbetspartner till regissören Mamoru Hosoda. Deras första samarbete kom 2012 med Vargbarnen. Ett mycket ljuvligt soundtrack blev resultatet. (Förresten ingen barnfilm trots den svenska titeln.)

Länk 1
Länk 2

8. Paprika – Susumu Hirasawa

Det bästa med Satoshi Kons surrealistiska science-fiction Paprika är Susumu Hirasawas musik. Det musikaliska geniet får alltså ytterligare en plats på denna lista. Lyssna och njut.

Länk 1
Länk 2

7. Laputa – slottet i himlen – Joe Hisaishi

En av Hayao Miyazakis första filmer som regissör. Joe Hisaishs soundtrack bidrar ytterligare med den där förtrollande stämningen som filmen förfogar över.

Länk 1
Länk 2

6. Perfect Blue – Masahiro Ikumi

Satoshi Kons fantastiska debutfilm innehåller inget soundtrack som är särskilt behagligt att lyssna på. Det är nämligen ganska mardrömslikt till stor del, fast på ett positivt sätt då. Kompositören Ikumi har Perfect Blue som sitt första och enda filmarbete enligt IMDb.

Länk 1
Länk 2

5. Princess Mononoke – Joe Hisaishi

Både kompositören och regissören kan utan tvivel skriva upp Princess Mononoke som en av sina bästa skapelser. Episk musik till en episk film.

Länk 1
Länk 2

4. Porco Rosso – Joe Hisaishi

Precis som med ett par andra filmer på denna lista är soundtracket det bästa med denna film. Väldigt avkopplande. Stycket kallat The Bygone Days är en stor faktor till filmens höga placering här.

Länk 1
Länk 2

3. Ghost in the Shell – Kenji Kawai

Musiken är i princip lika ikonisk som själva filmen. Kanske Kenji Kawais bästa verk som kompositör, trots filmer som Ip Man på sin långa meritlista. Jag är främst förtjust i stycket Nightstalker.

Länk 1
Länk 2

2. A Silent Voice – Kensuke Ushio

Med tanke på hur mycket jag lyssnat på detta soundtrack senaste året kanske det egentligen ska ha förstaplatsen. Det är otroligt uppslukande och briljant komponerat av Kensuke Ushio som gjorde sin filmdebut med A Silent Voice. Hela soundtracket finns på Spotify. Det är betydligt bättre sammanfattat som helhet än med enstaka stycken.

Länk 1
Länk 2

1. Spirited Away – Joe Hisaishi

Det enda anime-soundtracket som kan slå listans föregångar är givetvis det som tillhör tidernas bästa animefilm.

Länk 1
Länk 2

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s