First Blood

rambo0

Titel: First Blood
År: 1982
Längd: 93 min
Genre: Action | Thriller
Regissör: Ted Kotcheff
Skådespelare: Sylvester Stallone, Richard Crenna, Brian Dennehy, Bill McKinney, David Caruso

Pinsamt nog var detta första gången jag såg någon Rambofilm, den visade sig i alla fall vara hyfsat bra. De två första av de nu tre existerande uppföljarna ska tydligen vara skräp så jag kanske gör bäst i att undvika dem, fast den fjärde delen i Rambosagan kan möjligtvis vara värd en titt.

rambo1

Handlingen är väldigt simpel, den kretsar kring Vietnamveteranen John Rambo (Sylvester Stallone) som vandrar in i en stad där en envis och ihärdig sheriff härjar. Sheriffen vill inte veta av några lösdrivare så han kör ut Rambo ur staden, men Rambo som är lika envis vandrar tillbaka in och gör Sheriffen förbannad. Han arresterar Rambo och kör honom till polisstationen där denne ställer till bråk och lyckas fly sin väg. Hela polisstationen tar sedan upp jakten efter Rambo som flyr in till skogs. Fast när en polisman dör och flera skadas så börjar man undra vem som jagar vem egentligen.

rambo2

Stallone gör antagligen sin mest kända roll här tillsammans med Rocky från 1976. Han får dock inte många repliker över huvud taget, Rambo är tystlåten och fortfarande väldigt präglad av åren som soldat i Vietnam. Han bär med sig tunga minnen och lider av psykiska besvär. Omgivningen förkastar honom och då pressas han till att överstiga gränser.

rambo3

First Blood ligger på ett såväl psykologiskt plan som fysiskt. Den kritiserar USA:s deltagande i Vietnamkriget och hur de behandlade soldaterna som skickades dit. Trots filmens tunna och något otrovärdiga handling kan man inte påstå att det är någon korkad actionrulle. First Blood är spännande och lättsam underhållning, fast någon milstolpe i actiongenren är den knappast.

betyg6

2 reaktioner på ”First Blood

  1. First Blood part II är en toppenfilm, den tycker jag absolut att du ska se.

    Trean är kalas om man som jag tycker att det räcker att Sly visar sig i linne för att få fjong, men handlingen är väl…sådär.

    Fjärde filmen är absolut sevärd. Bortsett från det något överdrivna dödandet (ja, det KAN vara överdrivet även när det är Rambo som håller i kniven) så är det en bra story.

    Så ge inte upp nu för tusan. Mer Rambo åt folket ;D

  2. Den är baserad på en bok(inte ovanligt) av David Morrell, här har man inte riktigt lyckats med ett manus som ger rättvisa åt boken.
    Boken är en av de bästa jag läst men filmen kan man vara utan,ett rättvist betyg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s