Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children

Titel: Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children
År: 2016
Längd: 127 min
Genre: Drama | Äventyr | Fantasy
Regissör: Tim Burton
Skådespelare: Asa Butterfield, Eva Green, Samuel L. Jackson, Terence Stamp, Ella Purnell, Judi Dench

Senast Tim Burton regisserade en riktigt bra film var 2007, lite drygt ett decennium senast alltså. De verk han stått för sedan dess har varit mer eller mindre medelmåttiga. Filmatiseringen av Ransom Riggs framgångsrika roman blev tyvärr inget upplyft.

Tonårige Jake (Asa Butterfield) har en farfar vid namn Abe (Terence Stamp) som under hela Jakes liv berättat om ett barnhem ämnat för vad han kallar ‘besynnerliga barn’. Barnen där har övernaturliga förmågor och krafter menar han. Abe insisterar på att barnhemmet finns på riktigt, men Jake tvivlar alltmer ju äldre han blir. Så småningom får Jake erfara att det verkar ligga sanning i historierna. Jake beslutar sig för att söka upp barnhemmet för att få svar. Det visar sig bli en överraskningsfylld resa genom tid och rum.

Den onödigt långa titeln Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children handlar om ett äventyr i Hogwarts-anda. Problemet är att det blir ganska futtigt i slutändan utan någonting som verkligen intresserar. Det finns spänning i protagonisternas kamp mot klockan och mot en sorts ögonlösa skräckvarelser som filmen till stor del får leva på.

Asa Butterfield gör en förfärligt blek insats i huvudrollen. Den vägs däremot upp något av övriga medverkande. Samuel L. Jackson är helt godkänd som skurk här, men jag föredrar honom definitivt i icke-barnvänliga filmer där han får svära och gå på högväxel. Slutbetyget till Miss Peregrine blir en svag sexa. Det är bara att fortsätta hoppas att Tim Burton hittar tillbaka till gamla glansdagar igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s