In This Corner of the World

Titel: In This Corner of the World (Kono sekai no katasumi ni)
År: 2016
Längd: 130 min
Genre: Drama | Animation
Regissör: Sunao Katabuchi
Skådespelare: Rena Nounen, Yoshimasa Hosoya, Mayumi Shintani, Shigeru Ushiyama

Kritiker har hyllat In This Corner of the World såpass att den hamnat på 98% hos RottenTomatoes. Jämte animemästerverket A Silent Voice fanns den tillgänglig att nomineras inför 2018 års Oscarsgala. Att akademin istället valde The Boss Baby och Ferdinand har blivit det slutgiltiga beviset för att animefilmer endast har en chans att nomineras ifall de är producerade av Studio Ghibli. Enligt intervjuer som The Hollywood Reporter gjort med anonyma akademimedlemmar har dessa inget intresse för animerad film överlag, och en av dem refererade till animefilm som ”de där obskyra kinesiska jävla sakerna”. Mitt intresse för galan är lågt numera.

Baserad på en manga med samma namn är detta en coming of age-historia som utspelar sig i Hiroshima under andra världskriget. 18-åriga Suzu gifter sig med en ung man och behöver nu bli en produktiv hemmafru. Egentligen sysslar hon hellre med att rita och måla. Bland alla fasor det medför fungerar det pågående kriget som en viss inspiration åt hennes kreativa sida. Livet för Suzu och hennes familj kommer minst sagt att påverkas enormt av amerikanernas regelbundna flygräder.

Denna film driver tankarna till somliga verk av Studio Ghibli. Till stil och tema kan den ses som en blandning av Eldflugornas grav och Sagan om prinsessan Kaguya. Likt förstnämnd film är den ämnad för ungdomar och vuxna. Att nästintill 70% av animationen har ritats för hand bör nämnas. Det är oerhört vackert och det visar varför handanimation måste få leva kvar på vita duken.

Till skillnad från många andra hyllade animefilmer finns här ingen speciell tyngd i det emotionella. Men vacker är filmen ändå som sagt, vilket inkluderar dess stundom småsurrealistiska berättande. Förövrigt brister den i sin något för långa speltid och sävliga tempo. Speltiden hade gärna fått kortas ner med några minuter för att stärka helhetsupplevelsen.

I slutändan är In This Corner of the World en tänkvärd och nästan lite bitterljuv skildring av en ung kvinnas vardagsliv under ett förödande krig. Den känns behövlig nu när domedagsklockan i skrivande stund står närmare midnatt än vad den gjort sedan 1953. Allra främst skulle jag rekommendera Eldflugornas grav när det kommer till animerad film om krig, men denna är inte illa heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s