Millennium Actress

Titel: Millennium Actress (Sennen joyû)
År: 2001
Längd: 87 min
Genre: Animation | Drama | Fantasy | Romantik
Regissör: Satoshi Kon
Skådespelare: Miyoko Shôji, Mami Koyama, Fumiko Orikasa, Shôzô Îzuka

Den alltför tidigt bortgångne Satoshi Kon debuterade som långfilmsregissör med fantastiska Perfect Blue år 1997. Millennium Actress blev hans andra film. Den mottogs av högt positiva omdömen från kritiker, men gick dessvärre väldigt dåligt på internationella biografer.

Handlingen börjar med att en TV-intervjuare och dennes kameraman beger sig till en före detta skådespelerskas hem för att intervjua henne. Skådespelerskan heter Chiyoko och är i 70-årsåldern. Hon berättar om sin händelsefyllda karriär som skådespelerska i diverse filmer. TV-intervjuaren har med sig en viss nyckel som han undrar om Chiyoko känner igen. Nyckeln visar sig ha ett mycket speciellt band till henne, och detta band vävs in i hennes fascinerande berättelse.

Millennium Actress är en allmän hyllning till japansk film som satte spår i mig. Första halvan kan kännas småtradig och repetitiv, men den kompletteras av andra halvan som ger intrigen ordentligt med kraft. Till och med slutrepliken är så kraftig att få sådana i filmhistorien kan mäta sig med den, gällande hur mycket den tillför och förändrar vår uppfattningen om huvudpersonen.

För soundtracket tog Satoshi Kon hjälp av geniet Susumu Hirasawa som dessförinnan komponerat musiken till min favorit-animeserie Berserk. Detta var ett ytterst klokt drag eftersom Hirasawas stil och talang ger filmen en extra dimension.

Jag kan inte komma på många kvalitetsmässigt likvärdiga filmer som handlar om just skådespelare och film. Millennium Actress har en stark kombination av stämning, surrealism och humor. Satoshi Kons visuella färdigheter och Susumu Hirasawas karaktäristiska toner gör den svår att glömma.

2 reaktioner på ”Millennium Actress

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s