The Amazing Spider-Man 2

spiderma0

Titel: The Amazing Spider-Man 2
År: 2014
Längd: 142 min
Genre: Action | Fantasy
Regissör: Marc Webb
Skådespelare: Andrew Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx, Dane DeHann, Paul Giamatti

The Amazing Spider-Man från 2012 som också regisserades av Marc Webb var en helt okej film, så jag hade räknat med att denna uppföljare skulle hålla samma nivå. Beklagligtvis är den inte ens bättre än Spider-Man 3.

spiderm1

Peter Parker (Andrew Garfield) fortsätter sin romans med Gwen Stacy (Emma Stone) trots att han tidigare lovat hennes döende far att han ska hålla sig borta ifrån henne. I skepnad av Spider-Man räddar Peter livet på enstörige nörden Max Dillon (Jamie Foxx). Max börjar se upp till Spider-Man rejält fram till dagen då Max är med om en olycka på jobbet som förvandlar honom till en väldigt elektrisk figur. När Max sedan möter Spider-Man har han ändrat sin attityd gentemot honom och har nu bara mord och förödelse i sikte.

spiderm2

En stor del av filmen består av översentimenala och tröttsamma relationsproblem mellan Peter och Gwen. Vi får en lång väntan på att gulligullet och tårdrypandet ska ta slut till förmån för action. Men inga actionscener lyckas rädda denna film, allt blir en illasmakande soppa likt Sam Raimis nämnda Spider-Man 3. Klyschorna haglar, men om man ska försöka peka ut något som inte är en klyscha får det bli att huvudskurken liksom nörden i fråga spelas av en svart man. Han är förvisso blå för det mesta.

spiderm3

Utan att spoila för mycket kan jag säga att filmen har en slut-twist, som dock inte alls positivt chockerar, utan den är enbart krystad, onödig och galen. Hos mig har minsann inte filmskaparna framkallat de känslor de ville där, deras twist är ett magplask. De verkar knappt veta själva om de vill efterlikna The Dark Knight eller Batman & Robin med denna film. En givmild trea får den av mig.

betyg3

6 reaktioner på ”The Amazing Spider-Man 2

  1. Jag är definitivt inte någon serietidningsnörd av mig, men det var ändå en sjukt intressant video jag såg nyligen på Youtube med Stan Lee som skapat Spider Man. I den videon så berättade han att när han skapade Spider Man så ville han skapa en superhjälte som folk faktiskt skulle kunna identifiera sig med till skillnad från i stort sett alla andra hjältekaraktärer som någonsin hade gjorts tidigare. Han är inte så populär i skolan, han är inte så stilig, han är allt annat än rik och det är inte alls enkelt för honom att bli ihop med en tjej.
    Jag förstår att det givetvis finns de som inte är så förtjusta i Maguire som skådis, men det känns ändå som att en del ogillar honom i de filmerna bara för att han inte är cool. Det blir ju typ som att säga att man tycker att Quasimodo i Ringaren I Notre Dame är en ointressant karaktär eftersom han är ful, då missar man ju hela poängen. Det är givetvis häftigt med coola hjältekaraktärer som man själv skulle vilja vara, men det skadar ju inte att i alla fall någon gång göra något som är lite originellt och avvikande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s