Kikis expressbud

Titel: Kikis expressbud (Majo no takkyūbin)
År: 1989
Längd: 103 min
Genre: Animation | Drama | Äventyr
Regissör: Hayao Miyazaki
Skådespelare: Minami Takayama, Rei Sakuma, Kappei Yamaguchi, Keiko Toda, Haruko Katô

Den mest underskattade filmen av auteuren Hayao Miyazaki heter Kikis expressbud på svenska och inspirerades landskapsmässigt av just Sverige. Miyazaki och hans animatörer reste till Sverige under produktionen där de främst tog foton av Stockholm och Visby. Gatornas namn i filmen har dessutom kopierats direkt från riktiga gator i Stockholm, som Klara norra kyrkogata. Det blev ingen adaptation av Pippi Långstrump för Miyazaki som han hade önskat efter att Astrid Lindgren av okänd anledning nobbat idén. Kiki fick bli en sorts Pippi istället.

Berättelsen äger rum i ett alternativt Europa som aldrig upplevt några världskrig. Den 13-åriga häxan Kiki flyger iväg på sin kvast till en främmande stad för att där tillbringa ett år. Detta hjälper henne enligt traditionen av bli fullbordad häxa. Hon har sin svarta talande katt till sällskap. Det nya stadslivet blir dock  svårt att anpassa sig till. Kiki hjälper gärna stadens boende på diverse sätt och startar strax en egen budfirma. Det blir mycket att lära och många nya vänner att känna.

Handlingsmässigt är Kikis expressbud rättfram och enkel, men den behöver inte heller vara mer. Må-bra-filmer av detta slag har sällan komplicerade intriger. Många skulle lyfta fram regissörens Min granne Totoro som starkare i den kategorin, men där håller jag inte med. Animatörerna gjorde ett slående jobb med sina Sverige-inspirerade animationer. Detta är inte bara ett av Studio Ghiblis allmänt bästa verk, utan även ett av dess snyggaste.

Som så ofta annars med Ghibli har Kikis expressbud feministiska teman. Den utspelar sig i en värld utan gångna världskrig men också i en mindre patriarkal värld där häxor ses som vänner och inte som några ondskefulla barbarer som ska brännas på bål. Kristna aktivistgrupper fick förstås för sig att uppmana till bojkott av filmen med motiveringar om att den är Djävulens påfund. Ironiskt nog är det svårt att hitta varmare och oskyldigare filmer än denna.

När jag listade de enligt mig bästa animerade filmerna någonsin fick Kiki en sjundeplats. Jag står fast vid detta efter min omtitt. Det kan förövrigt nämnas att filmen är en av Ghiblis roligaste, även om det inte säger så mycket då de sällan producerar komedier. Mästerverk som givetvis rekommenderas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s