”Police Squad!”

Av en slump fick jag nyligen upp ögonen för TV-serien ”Police Squad!”, en föregångare till The Naked Gun-trilogin där Leslie Nielsen spelar kriminalaren Frank Drebin. Det är en kort serie med en speltid på ungefär 2,5 timmar. Varför har ingen talat om för mig att den existerar? Jag trodde att Frank Drebin först trädde fram i The Naked Gun, men han föddes uppenbarligen 5-6 år innan dess.

Humorn är ungefär densamma som i filmerna. Vi får en ny historia för varje avsnitt som utspelar sig i en småbisarr värld där ord tolkas bokstavligt och där det på gatan håller till en skopustare som verkligen känner till allt om allting. Det görs narr av filmklichéer, det leks med ord och vi bjuds på lite hederlig slapstick.

Rollen som Frank Drebin var specialskriven för Nielsen, med all rätt, han är perfekt i den. Han yttrar roliga repliker i en allvarlig och sammanbiten ton precis som om han vore en riktig polis som rapporter om brott. Trots alla galna saker som sker runtomkring tar Drebin ständigt sitt jobb med största seriositet. När han först introduceras för oss berättar han: ”My name is Sergeant Frank Drebin, Detective Lieutenant, Police Squad. There’d been a recent wave of gorgeous fashion models found naked and unconscious in laundromats on the West Side. Unfortunately, I was assigned to investigate holdups of neighborhood credit unions. I was across town doing my laundry when I got the call on the double killing. It took me twenty minutes to get there. My boss was already on the scene.”

Alla avsnitt börjar med något liknande, att han talar för oss vilket fall han jobbar på. Och hans rank ändras varje gång, ibland är han Sergeant, Detective, Captain eller en mix av flera. Det är såhär riktig parodiering ska se ut, och inte som dagens Scary Movie eller de andra hjärndöda Moviesarna som Jason Friedberg och Aaron Seltzer klämmer fram. ”Police Squad!” är en rolig serie som kan rekommenderas till många.

5 reaktioner på ””Police Squad!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s