The Santa Clause

Titel: The Santa Clause
År: 1994
Längd: 97 min
Genre: Komedi | Drama | Fantasy
Regissör: John Pasquin
Skådespelare: Tim Allen, Judge Reinhold, Wendy Crewson, Eric Lloyd, David Krumholtz

Tim Allen har inte medverkat i många succéer på senare år, utöver rösten han gör till Buzz Lightyear för Toy Story-filmerna. Under en vecka 1994 låg han dock etta på biotoppen med The Santa Clause, etta i TV-rutan med Home Improvement samt etta med en bästsäljande bok. Det går inte att förneka att Tim Allen var ett hett namn på 90-talet.

Scott Calvin (Allen) lever ensam i en vanlig villa. Han har separerat med sin fru (Wendy Crewson) och de har delat vårdnad om deras 6-åriga son Charlie (Eric Lloyd). På julafton bor Charlie med sin far. Självaste Jultomten kommer då på oväntat besök, men det hinner de knappt inse innan Scott orsakat Tomtens död via en olycka. Nu måste Scott själv axla Jultomtens mantel och ta upp hans yrke, ytterst motvilligt till en början. Det blir en äventyrlig och magisk vändning i Scotts liv.

The Santa Clause kan jämföras mycket med jättesuccén Home Alone som hade premiär 4 år tidigare. Båda är småcharmiga julfilmer i samma stil. Den allmänna kvalitén hos denna befinner sig dock ett snäpp under. Det finns otaliga logiska hål jämte obesvarade frågor i det spretiga manuset och jag tycker filmmakarna har gjort ett slarvjobb på många sätt. Att filmen bemötts positivt av kritiker förblir en gåta för mig.

Trots alla snedsteg bubblar en viss tjuskraft där under ytan någonstans. The Santa Clause är ingen genomdålig film, men dess brister gör att jag inte känner för att addera den till mina tips på julfilmer. Den kan säkert underhålla de flesta barn däremot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s