American History X

Titel: American History X
År: 1998
Längd: 119 min
Genre: Drama
Regissör: Tony Kaye
Skådespelare: Edward Norton, Edward Furlong, Avery Brooks, Ethlan Suplee, Beverly D’Angelo, Fairuza Balk

Om jag fick i uppdrag att nämna några viktiga filmer som man verkligen bör se under sitt liv är American History X en av de första jag skulle komma att tänka på. Det är sällan man blir så pass omskakad när man ser på film som när man ser just den, och tankarna bara rusar omkring i huvudet på mig medan jag gör det.

I fram- och tillbakablickar berättas en historia om hur rasism och hat kan leda till fruktansvärda händelser. Danny Vinyard (Edward Furlong) upptäcker att en svart man är på väg att stjäla brorsans bil och meddelar genast detta till brodern Derek (Edward Norton) som är en mycket verksam nynazist. På grund av tidigare traumatiska upplevelser känner Derek ett starkt hat gentemot svarta människor, och med en pistol i handen rusar han ut ur sitt hus för att skjuta ihjäl personen som knycker bilen. Polisen kommer så småningom och sätter honom i fängelse. Den yngre brodern Danny har också fallit offer för nazismens ideologier och har skrivit en uppsats om Adolf Hitlers ”Mein Kempf” i skolan, något som hans lärare Bob Sweeney (Avery Brooks) inte tar lätt på. Istället beordras Danny till att skriva en uppsats om sin bror Derek.

Edward Norton gör som filmens huvudrollsinnehavare vad som förmodligen är hans bästa insats i karriären. Även rollistans andre Edward som tidigare skådats i Terminator 2 gör ett strålande jobb. Synd att han senare körde igång drogmissbruk och sedan dess nästan enbart fått medverka i skitfilmer, man kan kalla det bortslösad talang. Vad gäller Oscarsnomineringar var det lite märkligt och framförallt tråkigt att filmen bara fick en, och den var alltså varken för bästa film, regi eller manus. Hur tråkfilmen The Thin Red Line kunde nomineras för bästa film framför AHX är en gåta för mig.

Budskapen som filmen vill förtälja är bland annat hur meningslöst det är med rasism och hur det aldrig kan leda till någonting bra. Inga misstag görs i att förmedla detta som man gör på ett hårdkokt sätt med skrämmande nyanser av realism. Det är inte bara vitas hat gentemot svarta som tas upp, järtill är det svartas hat emot vita, och filmen lyckas på så vis hålla sig objektiv utan att vinkla saker och ting. Jag vet inte om American History X är den ultimata filmen om rasism, men den är tveklöst en av de allra bästa. För att citera Danny Vinyard; “Hate is baggage. Life’s too short to be pissed off all the time. It’s just not worth it.”

betyg9

4 reaktioner på ”American History X

  1. Såg den här på TV för bara en stund sedan och satt fortfarande och tänkte på den, så är det det första jag ser när jag tittar in här! Creepy..

  2. Den borde användas i skolorna som undervisningsmaterial. Framför allt den där klyschan om att ”raserna ska hålla ihop” som vi ju tydligt ser här är skitprat. Det är inte hudfärgen som gör människan. Som Liza Marklund sagt en gång ”det finns ett särskilt helvet för kvinnor som inte håller ihop” det är lika korkat som rasism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s