Zootopia

Titel: Zootopia
År: 2016
Längd: 137 min
Genre: Animation | Äventyr | Komedi
Regissörer: Byron Howard, Rich Moore, Jared Bush
Skådespelare: Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba, J.K. Simmons, Octavia Spencer, Alan Tudyk, Shakira

Disney gjorde storsuccé på många sätt med Zootopia som vann en Oscar och en Golden Globe för bästa animerade film, gick även superbt bra på biograferna och blev ytterst kritikerrosad. Ämnena som filmen berör är i sanning högaktuella och har lett till många lovord och diskussioner.

Den lilla kaninen Judy (Ginnifer Goodwin) har hela livet drömt om att bli polis. Hon klarar polisakademin med högsta betyg men får senare nöja sig med de enklaste polisjobben. Tids nog får hon i uppdrag att inom två dygn hitta en försvunnen utter som saknas av sin fru. Judy tar hjälp av småkriminelle räven Nick (Jason Bateman) och tillsammans får de erfara att fallet är mycket större än vad de kunnat ana, och att det kommer påverka hela staden.

Zootopia är en ovanligt samhällskritisk familjefilm om rasism, fördomar och sociala strukturer. I princip en barnfilm för vuxna, om det nu låter vettigt. Den är tillräckligt roande, färgglad och kvick för att uppskattas av yngre barn, men som vuxen kan man ännu bättre greppa dess tunga budskap som ligger rätt i tiden. Det känns inte helt fel att visa filmen på skolor med syfte att låta yngre elever analysera den.

Roligare barnfilmer än denna finns ett ganska stort antal av. Däremot ligger den nära toppen vad gäller kreativitet och nämnd samhällskritik. Många repliker är ruskigt smarta dessutom. Med såhär god underhållning och tankeprovokation förtjänar Zootopia ett högt slutbetyg.

2 reaktioner på ”Zootopia

  1. Tänk vad chockade alla kristna personer i Usa måste ha blivit när de såg scenen vid Nudist lägret. Skandalöst att de visar så mycket nakenhet i en barnfilm, eller hur? :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s