Ip Man 2

Titel: Ip Man 2
År: 2010
Längd: 108 min
Genre: Action
Regissör: Wilson Yip
Skådespelare: Donnie Yen, Lynn Hung, Simon Yam, Darren Shahlavi, Kent Cheng, Sammo Hung

Martial arts-filmen Ip Man från 2008 har fått stor uppskattning av såväl publik som kritiker. Inga konstigheter alltså, för den är riktigt bra. Det var bara en tidsfråga innan den nästan lika hyllade uppföljaren också skulle rulla framför mina ögon.

Det är tidigt 1950-tal. Ip Man (Donnie Yen) lever numera i Hong Kong med sin familj, likt de flesta i trakten är de fattiga. För att tjäna lite kosing börjar Ip Man lära ut sina tekniker till de som vill bli hans lärlingar. Men konkurrens finns i form av stora skolor som också undervisar stridskonst. Master Hong (Sammo Hung) är den bäste, många vill därför träna hos honom. För att visa att Ip Man är kapabel och tillräckligt bra för att öppna en egen skola utmanas han i duell av Hong. Båda dessa herrar får snart viktigare saker att tänka på när brittiske boxaren Twister (Darren Shahlavi) strävar efter att klå upp så många kineser som möjligt.

Man har egentligen tagit sig stora friheter i de båda filmatiseringarna om den legendariske mästaren. De är långt ifrån några dokumentärer, men i slutändan gäller främst underhållningsnivån och den är minsann hög. Det är bara att koppla av hjärnan och njuta i fulla drag.

Ip Man får betydligt mer stryk denna gång, så den som saknade spänning i ettans strider får säkert mer valuta för pengarna. Manuset är något sämre, kreativiteten sprudlar inte precis vad gäller storyn. Det gör den däremot i  fajtscenerna som är så roande att jag har svårt att inte börja studsa lite i min fåtölj. Musiken är pampig och skådisarna välvalda, alla som gillar ettan bör tycka om tvåan också.

betyg7

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s