It

Titel: It
År: 2017
Längd: 135 min
Genre: Skräck | Drama | Thriller
Regissör: Andy Muschietti
Skådespelare: Bill Skarsgård, Jaeden Lieberher, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lillis, Finn Wolfhard, Chosen Jacobs, Jack Dylan Grazer

Den mest omtalade skräckfilmen på senare år måste vara It. Professionella clowner har uttryckt sitt missnöje med den, och den har i allmänt dykt upp många gånger på sociala medier bland annat.

Staden Derry har en historia av barn och ungdomar som spårlöst försvinner. I slutet av 80-talet bildas ett kompisgäng av barn runt 12 år som alla har gemensamt att de upplevt oförklarliga händelser på sistone. Händelserna sätter skräck i dem och tycks leda tillbaka till en mystisk clownfigur som de så småningom misstänker ligger bakom alla försvinnanden. Frågan blir om de ska lyckas bekämpa den här clownen eller om de också kommer att försvinna.

Något av det första som slår mig med It är hur mycket den påminner om TV-serien Stranger Things. 80-tal, barn och ungdomar, oförstående föräldrar, övernaturliga hot, försvunna barn, Finn Wolfhard. Listan kan göras lång. Skräcken ligger på en snarlik nivå dessutom och sannolikt kommer den som gillar serien även att gilla denna film.

Bill Skarsgård gör ett bra jobb som monsterclownen Pennywise och har säkert orsakat clownfobi hos några tittare. Den som dock vill ha genom-mörk skräck likt The Conjuring från 2013 får se åt annat håll. It har mer utspridda positiva sidor som även lägger krut på drama, karaktärsrelationer och lite humor. Jag har redan pekat på Stranger Things och det känns väl egentligen som jag inte behöver göra mycket mer egentligen.

It är utan tvekan en av de bättre skräckfilmerna från senare år. Just 2017 blir den dock slagen med knapp marginal av Get Out. Jag ser fram emot uppföljaren som beräknas anlända till biograferna 2019.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s