Dunkirk

Titel: Dunkirk
År: 2017
Längd: 106 min
Genre: Action | Krig | Drama | Thriller
Regissör: Christopher Nolan
Skådespelare: Mark Rylance, Tom Hardy, Kenneth Branagh, Fionn Whitehead, Damien Bonnard, Aneurin Barnard

Ett av Hollywoods klart säkraste kort vad gäller regissörer är Christopher Nolan. Mannen har aldrig gjort en dålig film i sin karriär, och gång på gång blir hans alster stora favoriter hos såväl publik som kritiker. Hans första krigsfilm är inget undantag.

Den verklighetsbaserade berättelsen följer soldater från de allierade under andra världskriget som evakueras under slaget vid Dunkerque. Evakueringen kallas Operation Dynamo. Axelmakterna gör sitt bästa för att störa den med framförallt flygattacker, men möter motstånd av skickliga brittiska stridspiloter som Farrier (Tom Hardy). Även civila som Mr. Dawson (Mark Rylance) hjälper till med evakueringen och sätter sina liv på höga spel.

Dunkirk kan mycket väl vara den snyggaste filmen om andra världskriget sedan Steven Spielbergs mästerliga Saving Private Ryan från 1998. Den nederländsk-svenska filmfotografen Hoyte van Hoytema har gjort ett strålande jobb. Mycket av filmens styrka ligger i det audiovisuella och den intensiva realismen som överlevande veteraner vid slaget om Dunkerque skrivit under på.

Karaktärerna får vi tyvärr aldrig lära känna under filmens gång. De saknar personligheter och hindrar därav filmen från att bli riktigt gripande. Det är ofrånkomligen den största nackdelen som går att peka på. Engagerande är det däremot hela tiden, ingenting blir ointressant. Framförallt gillar jag verkligen Tom Hardys äventyr som stridspilot i skyarna.

Den allmänt höga kvalitén på Dunkirk förtjänar en eloge. Där ingår bland annat ett gäng superba skådespelarinsatser som är relativt dialogbefriade. Slutbetyget blir en svag 8:a. Regissörens Inception och Interstellar rankar jag något högre även om de landat på samma betygssiffra i mina recensioner.

2 reaktioner på ”Dunkirk

  1. Otroligt att alla recensenter ger den här filmen så bra betyg. Eller så borde den ha två betygsskalor en för kvalitet på själva foto o teknik där jag håller med att den får högt betyg. Men sedan till själva filmen som är otroligt svag. Den engagerar inte alls får mig inte att bry mig om en enda karaktär i filmen. På din skala kan den få en 2 för att den är snyggt filmad men med den budgeten så kan man väl inte vänta sig annat. Många av scenerna är ju riktigt konstiga, om det är en sådan evakuering på gång varför är inte krigsfartygen fyllda till bristnings gräns? Töntarna som lägger sig i båten i väntan på att vattnet ska stiga, vem är så dum att man gör något sådan i krig, det är väl första stället tyskarna skulle kolla om dom tagit sig dit o kollat med en handgranat. O snälla du kalla inte Saving Private Ryan mästerlig krigsfilm kanske om man vill ha Hollywood hjältar.

    • Saving Private Ryan är en av de mest hyllade krigsfilmerna någonsin. Jag är inte direkt konstig eller avvikande när jag kallar den mästerlig. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s