A Simple Plan

simple0

Titel: A Simple Plan
År: 1998
Längd: 121 min
Genre: Drama | Thriller
Regissör: Sam Raimi
Skådespelare: Bill Paxton, Bridget Fonda, Billy Bob Thornton, Brent Briscoe, Jack Walsh

Sam Raimi inspirerades teknikmässigt av bröderna Coens Fargo när han skulle regissera A Simple Plan. Man kan tro att dessa bröder faktiskt ligger bakom filmen eftersom den påminner om deras stil och ämnen. Svart humor finns dock inte här.

simple1

Hank (Bill Paxton), hans bror Jacob (Billy Bob Thornton) och deras vän Lou (Brent Briscoe) är tre lantbor som tillsammans hittar en väska fylld med pengasedlar i skogen. Efter en kort diskussion om vad de ska göra av hittegodset bestämmer de sig för att behålla pengarna tills eventuella nyheter om att polisen letar efter dessa. Deras hemlighet leder dock till olyckor och ytterst destruktiva handlingar. Snart är de intrasslade i ett nät av lögner som de får allt svårare att ta sig ur.

simple2

A Simple Plan består av många intressanta händelseförlopp samt en stigande spänning. Men jag vet inte om det är jag som tänker knasigt eller om filmen även innehåller en ganska stor mängd logiska hål. Detta är hursomhelst något som retar mig, skulle polisen verkligen inte kolla upp att den som knackar på deras dörr och säger sig vara en överordnad agent faktiskt är en sådan? Vad är oddsen att just huvudpersonerna blir tillfrågade att assistera polisen i deras jobb, och hade det inte varit lätt för dem att tacka nej för att skydda sig själva? Listan på frågor jag har kan göras längre.

simple3

God potential finns i filmens berättelse som den däremot misslyckas att leva upp till. De logiska luckorna såsom jag ser dem blir för påtagliga. Vore det inte för en utomordentlig rollprestation av Billy Bob Thornton så hade filmen sannolikt fått ett lägre betyg.

betyg6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s