Mongol

Titel: Mongol
År:
2007
Längd:
126 min
Genre:
Drama | Krig
Regissör:
Sergei Bodrov
Skådespelare:
Tadanobu Asano, Honglei Sun, Khulan Chuluun, Ba Sen

Mongol bygger på berättelsen om hur den ökände grundaren av det mongoliska imperiet, Djingis Khan, kom till makten. Filmen är ett samarbete mellan flera länder, Tyskland, Kazakstan, Mongoliet och Ryssland. Regissören är ryss och huvudrollsinnehavaren är Japanes, och på något vis talar alla skådespelare mongoliska, trots alla de olika nationaliteter de har.

Temudjin (Tadanobu Asano) har kommit upp i medelåldern och sitter för närvarande fängslad. Han berättar för oss om sitt liv genom tillbakablickar. Som 9-åring är han på resa tillsammans med sin far för att välja en fru åt sig själv, och han väljer Börte (Khulan Chuluun), kvinnan som kommer att bli hans livs kärlek. Genom många faror och upplevelser får vi följa Temudjin i kampen mot sin bror och på vägen mot att bli den mäktige Djingis Khan. En härskare som var modig, visionär och inspirerande för det mongoliska folket.

Att se en episk svärdfilm som inte är amerikansk för en gångs skull kändes roligt. Mongol kommer inte upp i samma nivå som Braveheart eller Gladiator, men den är bättre än exempelvis Troy och King Arthur. Vad som främst utmärker filmen är att de vackra miljöerna och det formidabla fotot. Den är filmad i landskapen där den verklige Djingis Khan en gång strövade. En del inspelningsområden låg så avlägset att besättningen var tvungna att bygga egna vägar för att komma åt dem. Jag tror dock att mödan var värd det, filmen är sannerligen väldigt snygg.

Tadanobu Asano gör en strålande rolltolkning av Temudjin. Manuset hoppar däremot i tiden lite väl mycket, det är inte lätt att veta när exakt vissa händelser äger rum. Det är även på gränsen till att mycket i slutändan förblir yta och att berättelsen ofullständigas. Många fina vyer och några häftiga stridsscener blir vad som ändå räddar detta. Slutbetyget är jag osäker på, men rekommendera filmen kan jag med gott samvete göra.

betyg6

En reaktion på ”Mongol

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s