Westworld

west0

Brodern till Christopher Nolan har inte fått lika mycket beröm eller tid i rampljuset som den populäre regissören av The Dark Knight-trilogin. Jonathan Nolan har skapat något på mer egen hand med Westworld vars första säsong nominerades till 3 Golden Globes.

west1

Handlingen utspelar sig i framtiden och kretsar kring en sorts högteknologisk nöjespark för vuxna. I parken får man integrera med androider som besitter en väldigt hög artificiell intelligens och uppvisar klart mänskliga känslor. Dessa androider, som kallas ”hosts” (värdar), är dock inte medvetna om vad som försiggår, och tror i princip att de är vanliga människor som styr sina egna liv. När några av dem får reda på vilka hemligheter som deras existens ruvar på börjar något som kan förvandlas till en dödskamp mellan androider och människor.

west2

Westworld bygger främst på gåtfullhet, spänning och filosofiska teman. Den berör kanske framförallt frågor om fri vilja och vad det innebär att vara mänsklig. Kvalitén är inte sämre än den vi vanligtvis får se av Chris Nolan, så hans bror har alltså lyckats komma helt i nivå med honom. Ett oerhört starkt skådespeleri av bland andra Thandie Newton, Jeffrey Wright, Ed Harris och Anthony Hopkins lyfter även serien till något alldeles extra. Bäst av alla är Evan Rachel Wood som står för en fenomenal insats, och jag bara kliar mig oförstående på huvudet när jag funderar på hur man missade att ge henne den där Guldgloben.

west3

Såvida inte Westworld helt enkelt spårar ur, som som vissa serier kan göra, ser jag inga potentiella hinder för kommande säsonger. I dramaväg är serien bland det bästa jag sett hittills, och börjar man titta får man svårt att sluta. Beroendeframkallning blir inte mycket bättre än såhär.

2 reaktioner på ”Westworld

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s