Frozen

fro0

Titel: Frozen
År: 2013
Längd: 102 min
Genre: Animation | Äventyr | Musikal | Komedi | Fantasy
Regissörer: Chris Buck, Jennifer Lee
Skådespelare: Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff, Alan Tudyk, Santino Fontana

Den danske författaren H.C. Anderson skrev en stor mängd världsberömda verk som roat barn i hundratals år. Ett av hans verk har gett inspiration till Disneyfilmen Frozen som Andersen sannolikt skulle ha tyckt om.

fro2

Prinsessystrarna Anna och Elsa (Kristen Bell och Idina Menzel) bor tillsammans med sina föräldrar och har roligt tills den dag då Elsas magiska krafter orsakar en smärre katastrof. Elsa undviker sedan Anna och de försonas aldrig ordentligt efter den händelsen. När prinsessorna vuxit upp ska Elsa krönas till drottning, på den dagen händer en olycka igen som gör att Elsa flyr iväg för att leva på egen hand. I ett vinterdränkt landskap ger sig Anna iväg för att hitta sin syster igen och be henne återvända till deras konungarike.

fro3

Musikalgenren kan denna film bestämt placeras in i då sjungande förekommer frekvent, runt 25 minuter av speltiden består av sångnummer. Det är lätt att bli skeptisk då kanske om man inte gillar musikaler. Personligen fann jag sångerna bra och trivsamma för det mesta. Bäst är ”Let It Go” som tilldelats en Oscarsnominering.

fro4

Den tämligen tunna storyn som man snabbt kastas in i utgör en viss nackdel, det blir för mycket trampande i snö och något utdraget sångnummer som kunde ha skippats. Fler skrattframkallande sekvenser hade jag välkomnat. Temat om syskonkärlek fungerar dock utmärkt och relationen mellan de två systrarna lär tjusa publiken.

betyg7

10 reaktioner på ”Frozen

  1. Hur ställer den sig jämfört med andra Disney filmer som Den lilla sjöjungfrun och Skönheten och odjuret när det kommer till bra kvinnliga karaktärer ?

  2. Tja de fokuserade ju för en gångs skull på en relation mellan två systrar. Vad gäller de andra två så vet jag att det finns många som ogillar Ariel och säger att hon är självisk.

  3. Tja hon blev väldigt hyllad för att hon är aktiv, äventyrlig och stor inre styrka men det har ju Disney gjort för sina kvinnokaraktärer i typ 25 år nu.

  4. Jag förstår absolut om folk stör sig på att den här filmen har blivit så oerhört populär, men jag måste faktiskt säga att jag är glad över det. Alla chefer vid filmbolagen i Hollywood tror ju ständigt att det enda sättet som man kan locka kvinnor till att se en film är med romantik, att göra en film riktad till tjejer om något annat existerar inte i deras hjärnor.
    Av den anledningen så är jag väldigt glad att Frozen har blivit så framgångsrik för det visar ju att man faktiskt kan göra en film som inte har romantik som just huvud fokus (bandet mellan syskon istället) och fortfarande bli populär hos flickor.
    Jag läste nyligen att i disneys nya film Moana (prinssesaktig musikalfilm) så kommer titelkaraktären inte att ha något kärleksintresse överhuvudtaget. Om den filmen blir en succé och omtyckt hos flickor så skulle det ju vara det ultimata ”Fuck You” till alla studios, för detta skulle de aldrig acceptera i normala fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s