Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest

Titel: Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest
År: 2006
Längd: 151 min
Genre: Action | Äventyr | Fantasy
Regissör: Gore Verbinski
Skådespelare: Johnny Depp, Keira Knightley, Orlando Bloom, Jack Davenport, Bill Nighy, Stellan Skarsgård

Tre år hade gått sedan Karibiens pirater först intog biograferna när folk rusade dit igen för att se andra akten. Dead Man’s Chest är mellanspelet som skulle uppvärma och ladda oss inför finalen nästföljande år.

Jack Sparrow står i skuld till den anskrämlige och mytomspunne piratkaptenen Davy Jones (Bill Nighy). Om han inte finner en utväg kommer han att dömas till evig tjänstgöring på Davy Jones skepp, Den Flygande Holländaren. På annan ort blir ett bröllop mellan Will Turner och Elizabeth Swann avbrutet av Lord Cutler Beckett (Tom Hollander) och Brittiska Ostindiska Kompaniet som arresterar dem båda för att ha bistått Sparrow att undkomma hängning. Elizabeth blir fängslad medan Becket förhandlar med Will om att finna Jack och dennes mystiska kompass, i utbyte mot kärleksparets frihet.

Som bläckfiskstrynet Davy Jones får vi se Bill Nighy med en CGI-maskering som slår specialeffektsfantaster med häpnad. Han står för en finfin insats, liksom allas vår Stellan Skarsgård som också får vara med och leka pirat. Minst övertygande individen på rollistan är Orlando Bloom, han använder alltid samma minspel och väsande röst vilken roll han än spelar.

Här serveras humor på löpande band, jag vågar nog påstå att Dead Man’s Chest är roligast i serien. Action finns därjämte att skåda tills våra ögon får frispel och effektmakeriet är det sann klass på. Verbinski har visat att han är en skicklig filmmakare att räkna med. Jag imponeras av att han kunde hålla sin film i schack med så många karaktärer tar upp utrymme och alla evinnerliga vändningar i storyn. Vad den kunde ha mått bra av är en liten förkortning på 5 minuter, för speltiden är ju så lång.

Dead Man’s Chest är ett särdeles roande spektakel av idérikedom, explosivitet och lustigheter, en karusell som tål många åkturer. Nästintill lika bra som ettan.

betyg8

2 reaktioner på ”Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest

  1. Redan här börjar humorn kännas lite påklistrad kan jag tycka men Johnny fortfarande är i god form och jag gillade att man gav så pass mycket utrymme till Norrington. Davy Jones-effekterna är verkligen helt otroliga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s