Iron Man

Titel: Iron Man
År:
2008
Längd:
126 min
Genre:
Action | Sci-Fi | Thriller
Regissör:
Jon Favreau
Skådespelare:
Robert Downey Jr., Jeff Bridges, Terrence Howard, Gwyneth Paltrow, Shaun Toub

Det produceras många filmer om superhjältar nuförtiden, och fler tycks konstant vara på väg. Den klassiska hjälten gjord av skrot blev filmatiserad för ett par år sedan och fick gott mottagande av såväl kritiker som publik. Jag passar på att uppvärma med Iron Man inför uppföljaren som precis börjat gå på biograferna.

Tony Stark (Robert Downey Jr.) är en rik och genialisk playboy som arbetar för Stark Industries, ett företag som hans far grundat för många år sedan. När Tony befinner sig i Afghanistan för att demonstrera en ny missil som företaget tillverkat, blir han attackerad av rebeller som kidnappar och beordrar honom att bygga missilen åt dem. I tre månaders tid hålls han fången, men istället för att tillverka missilen gör han i ordning en robotaktig dräkt som han planerar att använda vid sin kommande flykt, och det gör han. Han flyr och anländer tillbaka till USA där han börjar jobba på en liknande dräkt igen som han tänker använda i goda syften. Obadiah Stane (Jeff Bridges), Tonys medarbetare, vill också ha tillgång till en sådan robotdräkt, men att använda den för att hjälpa andra har han inga tankar på.

Iron Man är en härligt hänförande film med en magnifik Downey Jr i centrum som äger duken totalt och ryker av karisma. Jag skulle tro att han är den största anledningen till att filmen blivit så väldigt populär och uppföljaren så väldigt efterlängtad. Han charmar sin publik ordentligt helt enkelt, lite som Johnny Depp gjorde i rollen som Jack Sparrow. Den näst största anledningen måste vara den subtila humorn som inte någon annan superhjältefilm har såvitt jag vet.

Men när det kommer till kritan tycker jag inte att Iron Man är extraordinärt bra. Den stiger aldrig upp i samma mästerliga nivå som The Dark Knight eller Watchmen, och fler superhjältefilmer finns som jag värderar högre, mest med tanke på att storyn är av det vanliga och förutsägbara slaget som inte bjuder på någonting jättenytt. Hursomhelst, filmen underhåller med spänning, action och humor hela vägen, inget man gäspar till.

betyg7

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s