Cast Away

Titel: Cast Away
År: 2000
Längd: 143 min
Genre: Drama | Äventyr
Regissör: Robert Zemeckis
Skådespelare: Tom Hanks, Helen Hunt, Chris Noth, Nick Searcy, Jenifer Lewis

Tom Hanks fick jobba riktigt hårt i rollen som strandsatt företagsledare. Först började han äta extra mycket snabbmat och avstod från fysisk träning för att se ut precis som en småknubbig medelåldersman. Sedan fick hela filmproduktionen ta paus i ett år för att Hanks skulle få gå ner ordenligt i vikt och odla långt hår och skägg. Hans insats visade sig vara av toppklass och gav honom en Oscarsnominering, detta är en av många anledningar till att han är en storfavorit hos mig.

Chuck Noland (Tom Hanks) är högt ansatt inom logistiskföretaget FedEx. Han lever ett gott liv tillsammans med flickvännen Kelly (Helen Hunt). En otursam dag stiger han ombord på ett leveransplan som ska till Malaysia. Planet kraschar ner i havet och Noland (fattar ni? No Land) blir som ende överlevande tvungen att ta sig iland på en helt öde ö där inte en fågel syns till. Att överleva på ön blir inte lätt, men har man en stark vilja och lite tur i oturen så kan man åstadkomma mycket.

Cast Away är till större delen en enmansshow likt I Am Legend med Will Smith eller Moon med Sam Rockwell. Något som utmärker filmerna är starka rollprestationer av skådespelarna, Hanks är bäst, men som film vinner Moon. Robert Zemeckis är förövrigt en regissör som kan skapa filmmagi, det visar han bland annat här. Främst är det dock i mästerverket Forrest Gump som han trollband folk till det maximala, den gången med en ännu bättre Tom Hanks i huvudrollen.

Jag kan i princip se två problem som filmen lider av. För det första haltar tempot i mittpartiet på ön så att det hela är på gränsen till att bli tråkigt. Men jag kan inte heller låta bli att samtidigt fascineras av just den delen, det är intressant att se hur Noland bär sig åt för att överleva. Filmens andra brist är hur sliskig och lite för Amerikansk den blir i slutet. Mycket mer har jag inte att tillägga. Cast Away är en välspelad, välregisserad och sevärd rulle.

betyg7

2 reaktioner på ”Cast Away

  1. Jag har alltid gillat den här filmen. Hanks i kanonform. Första hälften bäst, när han anpassar sig till ö-livet så sakteliga. Sedan precis som du skriver…lite för sliskigt på något vis. Men det kan man förlåta…:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s