Memories of Murder

mem0

Titel: Memories of Murder (Salinui chueok)
År: 2003
Längd: 132 min
Genre: Drama | Thriller
Regissör: Joon-ho Bong
Skådespelare: Kang-ho Song, Sang-kyung Kim, Roe-ha Kim, Jae-ho Song

Trots att 2003 har varit mitt favoritår vad beträffar film sedan årets förekomst i princip så upptäcker jag fortfarande bra filmer från just detta år. För inte så längesedan såg jag till exempel den stillsamma komedin The Station Agent, och nu sydkoreanska thrillern Memories of Murder. Ytterligare ett par motiv till att lyfta fram 2003 som ett fenomenalt filmår.

mem1

Handlingen baseras på sanna händelser som tog plats i Sydkorea 1986. En mördad kvinna hittas nära ett fält. En kort tid senare hittas en annan kvinna mördad på samma vis nära ett annat fält. Polisen tar upp jakten på vad som ser ut att vara en seriemördare och serievåldtäktsman. De involverade poliserna i fallet har en oerhört tuff period framför sig, mördaren visar sig vara synnerligen svårfångad och denne fortsätter sitt seriemördande medan poliserna blir alltmer konfunderade och desperata.

mem2

Sydkorea är ett av världens bästa länder på att producera thrillers. Bland andra I Saw the Devil, Oldboy och The Chaser håller alla hög klass, och Memories of Murder hamnar inte i underläge. Kang-ho Song, en av Sydkoreas största stjärnor, har huvudrollen här och gör en utmärkt insats. Hans talang för komik kommer också till pass emellanåt då filmen har några komedisekvenser.

mem3

Den frustration och hopplöshet som huvudkaraktärerna känner har effektivt förmedlats till publiken. Man dras lätt in i filmen inlevelsemässigt. Den framkallar även tankearbete hos tittaren, den är en sådan film som åtminstone för mig snurrar runt i huvudet länge efter att sluttexterna upphört.

mem4

Fantastiskt skådespeleri, starka karaktärsskildringar, ett mästerligt soundtrack och ett vackert foto är också bidragande faktorer till den höga kvalitén. Med en perfekt slutscenen får man ytterligare färre orsakar att klaga. Memories of Murder bör definitivt ses, särskilt av den som gillar thrillers med gåtor kring seriemord. En stark åtta blir mitt betyg.

betyg8

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s