Mr. Bean’s Holiday

Titel: Mr. Bean’s Holiday
År: 2007
Längd: 90 min
Genre: Komedi
Regissör: Steve Bendelack
Skådespelare: Rowan Atkinson, Willem Dafoe, Emma de Caunes, Jean Rochefort

Mr. Bean är förmodligen en av världens mest älskade komiska karaktärer. Han framträdde först i sin serie med samma namn under 90-talets början, en mycket smart och ruskigt rolig serie på 14 avsnitt. Min favorit måste vara ”Merry Christmas Mr. Bean” som innehåller leken med julkrubban. Det är simpel humor av högsta kvalitet!

Mr. Bean (Rowan Atkinson) vinner en resa till Frankrike. Han hamnar i Paris och planerar att ta sig vidare till stranden i Cannes. Innan tåget far iväg trasslar han till det för en stackars herre som missar tåget med en cirka 12-årig son redan ombord. Bean gör ungen sällskap och kliver av vid nästa station, senare hinner pappan före med att annat tåg. Pengarna är snart slut och Bean får använda en del knep för att ta sig till Cannes.

En ganska fattig handling i ett klent manus med flera roliga bitar, så kan man beskriva Mr. Bean’s Holiday. Den är ljuvligt skojig för det mesta, man glömmer inte Beans cykeltur i första taget. Rowan Atkinson kan fortfarande sina grejer och spelar med entusiasm. Han tycks dessvärre inte ha många filmprojekt på gång nuförtiden, undantaget är en uppföljare på urdåliga Johnny English. Min önskan är att han gör något nytt tillsammans med Richard Curtis som skrev Mr. Bean och Blackadder. Jag kan annars passa på att rekommendera den svarta komedin Keeping Mum från 2005 till den som vill se mer av Atkinson.

Mr. Bean’s Holiday är halvmysig fram till det befängda slutsegmentet med filmfestivalen, samt den överdrivna munterheten som vidgas ju närmare slutet kommer. Jag hade hellre sett att filmen varit mörkare och tragikomisk såsom serien är, och haft lite svart humor. Men feel-good gäller, eller snarare försök till feel-good som inte lyckas fullt ut.

betyg4

En reaktion på ”Mr. Bean’s Holiday

  1. Jag är imponerad över att du överhuvudtaget orkade dig igenom eländet — Beans (eller kanske Curtis?) starka sida är _inte_ långfilmsformatet. Det kortare sketcherna kan dock som du säger vara helt briljanta. Åh herregud, vad har världen gjort för ont för att förtjäna en uppföljare till Johnny English?!

Lämna en kommentar