The Imaginarium of Doctor Parnassus

Titel: The Imaginarium of Doctor Parnassus
År: 2009
Längd: 123 min
Genre: Fantasy | Äventyr
Regissör: Terry Gilliam
Skådespelare: Christopher Plummer, Heath Ledger, Lily Cole, Verne Troyer, Andrew Garfield, Tom Waits

Terry Gilliam är känd för sina skruvade filmer som ofta är rika på fantasi. De når dock sällan ut till den breda massan och förblir inte särskilt succéartade ur ekonomisk synvinkel. Tillråga på detta tenderar Gilliams filmer att drabbas av produktionsproblem, senast var det Heath Ledgers tragiska bortgång som ställde till det för honom och hans projekt. Men tack vare somliga människors välvilja och ett par omskrivningar i manus kunde arbetet fortsätta trotsallt.

Gilliam tar oss med till nutidens London där Doctor Parnassus (Christopher Plummer) leder ett kringvandrande vaudevillesällskap som inte får någon vidare uppmärksamhet av folket. Kollegorna består av dvärgen Percy (Verne Troyer), magikern Anton (Andrew Garfield) och Parnassus dotter Valentina (Lily Cole). De uppmanar sin lilla publik att komma upp på deras scen och gå igenom en spegeldörr. På andra sidan finns en mystisk drömvärld som styrs av Dr. Parnassus. Hans motståndare kallas Mr. Nick (Tom Waits), och denne påminner Parnassus om att hans dotter snart kommer att falla i djävulens händer. Men hoppet reser sig då en främling (Heath Ledger) som drabbats av minnesförlust korsar vaudevillesällskapets väg.

Mitt intresse fångades in ganska snabbt av filmen som bjuder på många festligheter och galenskaper, precis det som hör regissören till. Dessvärre måste jag säga att filmen förlorar fokus när det blir för mycket av allt tok. De första fyrtiofem minuterna rullar på bra för att sedan spåra ur och få sin magi och sköna berättelse bortsvept. Filmen är inte bara ostabil i manus, utan även visuellt. Vissa miljöer är oerhört vackra och byggs upp av bra specialeffekter, andra effekter ser dock förvånansvärt amatörmässiga ut.

Skådespelarna är det däremot inga som helst fel på. Heath Ledger strålar av karisma och får oss påminda om vilken enorm förlust hans död var. Han ersätts av Johnny Depp, Jude Law och Colin Farrell under korta stunder då de spelar en sorts förvrängningar av karaktären. Detta skapar egentligen inga problem, men visst hade jag hellre sett Ledger spela sin karaktär fullt ut. Fotomodellen Lily Cole medverkar i en av sina första filmer, och hon gör ett klart godkänt jobb. Hyfsat trevlig att se på är hon också.

The Imaginarium of Doctor Parnassus är huvudsakligen en visuell upplevelse som förtjänar att ses på grund av dess angenäma kreativitet. Är man ett fan av Gilliam så blir man nog inte det minsta besviken, har man däremot svårt för hokuspokusfilmer så är det nog bara att hålla sig undan. Själv hade jag hellre sett mer arbete läggas ner på storyn och karaktärerna som det hela började så bra med, men att jag spenderade två timmar på att se filmen är inte något jag ångrar.

betyg6

3 reaktioner på ”The Imaginarium of Doctor Parnassus

 1. Håller inte med dig angående betyget på denna filmen, tyckte den var oerhört bra och välgjord. Hade minst gett den 7/10 i betyg.

  Hur som helst tänkte jag tipsa dig om Yip Man (IP Man), två asiatiska filmer med Donnie Yen i huvudrollen. Filmerna är enligt mig mästerligt gjorda och man verkligen lever sig in i filmen med känslor och tankar. Hade varit kul att se vad du tycker om dem, här är deras fullständiga namn och IMDB länk;

  Yip Man
  http://www.imdb.com/title/tt1220719/

  Yip Man 2
  http://www.imdb.com/title/tt1386932/

  // CVN

  Ps. Bra skriven blogg för övrigt ;)

 2. Usch vad mycket film jag inte har sett än. :P Denna vill jag också se. Omslaget och bilderna ser så himla fina och färggranna ut. Bra skrivet som vanligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s