The Terminator

Titel: The Terminator
År:
1984
Längd:
108 min
Genre:
Action | Thriller | Sci-Fi
Regissör:
James Cameron
Skådespelare:
Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Michael Biehn, Paul Winfield, Lance Henriksen

År 1984 skapade James Cameron en fantastisk mytologi med hjälp av en lågbudgetfilm som kom att göra succé både hos publik och kritiker. Sedan dess har han skapat flertalet mästerliga filmer, varav de flesta tillhör science fiction-genren. I slutet av förra året var det premiär för Camerons nästa episka verk, Avatar, och efter en titt på den tvekar jag inte till att kalla honom för kungen av sci-fi.

Arnold Schwarzenegger gör sitt livs roll som allas vår favoritrobot, en terminator av modell T-800. År 2029 skickas han tillbaka till 1980-talet av sina medmaskiner för att förgöra Sarah Connor (Linda Hamilton), modern till människornas framtida rebelledare. Men framtidens människor har även ett ess i rockärmen och skickar Kyle Reese (Michael Biehn) för att beskydda henne. Reese är en vanlig, sårbar människa medan terminatorn är ytterst svår att ta kål på. Det blir en kamp om människornas överlevnad, utkämpandes av endast tre individer.

Regissören gjorde det bästa man kunde av den låga budgeten. Han lyckades skapa spänning, fasa och att göra berättelsen trovärdig. Nu blir det så att man sitter och fnissar lite åt dockan som agerar Schwarzeneggers ersättare då han plåstrar om sig, men det är inte något som förstör stämningen. Sedan får jag inte glömma bort att nämna Brad Fiedels mäktiga ledmotiv!

The Terminator innehåller mycket action och saktar sällan ner sitt tempo, åskådarens intresse bibehålls under hela speltiden. Skådespelarna passar perfekt i sina roller, särskilt då Schwarzenegger som kanske inte är så lysande i andra filmer, men som här har hittat en roll som ingen annan kunde ha gjort bättre. Till skillnad från Terminator 2 ser jag inte filmen som något mästerverk, den är dock formidabelt bra och förtjänar därmed ett högt slutbetyg.

betyg8

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s